21.1 C
Skopje
25.8.2019 - 9:43

Меѓу чеканот и наковалната

Државата е ставена во една обесправена ситуација, во која токму преку нејзиниот грб грубо се кршат нормите на меѓународното право на сметка на апсолутната моќ на светските сили и нивните интереси. Накратко кажано, Македонија...

Балканските реформатори на колена

Во отсуство на силно изразена политичка волја за наоѓање решение за горливите прашања, балканските политичари предвремените избори ги користат како политичко орудие за „пресметка“ со противникот. Во ваков амбиент полесно им е да создаваат...

Kројачи на судбини

Непринципиелно е да се зборува за слобода на медиумите, а да му се ситиме на Асанж дека го стигнала правдата зашто не бил вистински новинар. Но кој ги определува вистинските новинари? Оние разоткриените, кои...

Е, баш се мрчатори овие од ГРЕКО!

Што им треба сега да отвораат дебата во општеството за секакви прашања, кога некои веќе со денови ја заморуваат јавноста со калкулации за сите можни и невозможни ефекти од владината мерка за поврат на...

Издвоеното мислење и неговата сила

Во овој речиси двегодишен период на спроведување политики на добрососедство, во кој за возврат од соседите се оспорува македонскиот национален идентитет, ниту една научна и културна институција не излегоа со официјален став во одбрана...

Каде води третиот пат на Балканот

На овој самит уште еднаш се покажа отсуството на јасна визија на европските лидери за иднината на овој дел од Европа. Сегашната состојба ја покажува неможноста или повеќе неподготвеноста да се даде нов импулс...

ЕУ на крстосница

Многу нешта се изменија во изминатите четири децении, а од исходот на претстојното гласање ќе зависат многу работи, почнувајќи од идниот курс на Европската Унија, па до плановите за (не)проширување на европското семејство со...

Празнично подобро утре

И во пресрет на Велигден, како еден од најсветите христијански празници, паралелата со Македонија би била да ја воскреснеме меѓусебната почит, за да не останат залудни сите обиди да изградиме општество на заеднички вредности. Треба...

Двете лица на човечноста

На денот на несреќата, кога целата држава беше завиена во тага и жалост, социјалните мрежи пукаа од говор за омраза, па дури сето тоа непотребно зачинето и со национална односно етничка мирудија. И додека...

Фудбалот е на нова крстосница

Низ децениите патување, фудбалот често се наоѓаше на крстосници на кои се избираше еден нов пат. Фудбалот денес е на нова голема крстосница. Македонскиот фудбал нема да биде одминат од евентуалните промени, но како...