Мора да знаеме што ќе се потпише!

Ќе видиме што ќе се случи е сосема извесна неизвесност поставена како на глобален, така и на локален план, и со тоа повеќе од добра тема за сериозна јавна дебата, ослободена од дневнополитички, идеолошки...

Тишината ни ги дупна ушните тапанчиња

Збунети се граѓаните, правниците, легалистите, збунета е цела меѓународна заедница што владеењето на правото го смета за основа на функционирање на секоја правна демократска држава. Не се збунети само политичарите и оние од меѓународната...

Грција фатена во сопствената стапица

Самите грчки пратеници и политичари признаваат дека Грција ширела иредентизам, дека македонскиот народ има право на самоопределување и дека и да не постоела Република Македонија, односно БЈРМ, како што велат тие, требало да ја...

Конфискација на битолски начин

Тоа што најмногу ги плаши битолчани е „Копанки“, кој сега ѝ е вратен на државата, да не го снајде истата судбина како и другите објекти, кои властите, дали локални или државни, ги присвоиле, а...

СДСМ не знае да владее, ВМРО-ДПМНЕ не знае да биде опозиција

Обесхрабрува фактот дека станува збор за континуитет на одамна воспоставениот систем на безочност, неодговорност и неказнивост, во кој партиите само се сменуваат на власта со истиот начин на владеење, а нивните кадри заради одржување...

На Саемот на книгата му треба нова физиономија, не само локација

Пулскиот саем на книгата успеа да се одлепи од општествено-политичките конотации што владеат во остатокот на земјата. Луѓето тука имаат чувство дека можат слободно да зборуваат, на бината секој може да каже што сака,...

Сигнал за тревога

Ова жигосување на деца во компромитирачката мрежа е последниот аларм што јасно укажува дека итно е потребно да се воведе едукација во училиштата за тоа што значи приватност, како да се однесуваат на социјалните...

Дојдов, видов, заминав

Иако градот под Пелистер деновиве е буквално преплавен со туристи, од кои најголемиот број се од Турција, тие доаѓаат само на пропатување и веднаш си заминуваат, при што, според некои податоци, турските туристи, кои...

Превисоката цена на ноншалантноста

Одредбите што се усвоени треба да важат и во практика, за да може да се спречи загрозувањето на здравјето на граѓаните, кое мора да е приоритет. И друга опција нема. Одговорноста е на сите...

Чија е одговорноста за врвот на заразата во јуни

Тактизирањето со мерките во насока да им се удоволи на одредени субјекти во државата, како и некоординираноста и желбата за политички истакнувања, во ниеден случај не требаше да надвладее во моментите кога земјава и...