28.7 C
Skopje
18.7.2019 - 19:49

Министре, ќе ѕвони

Зошто досега не видовме ниту еден министер што размислува поинаку во однос на прашањето, дали треба петките и понатаму да бидат главен критериум за упис во средно училиште? Па, каде се овде афинитетите на...

Со „Мој ДДВ“ до побела економија

Секако дека мерката за поврат на данокот е добредојдена и особено пожелна со оглед на фактот дека бизнисмените постојано укажуваат на проблемот со сивата економија, кој низ годините успешно се провлекува, но и на...

Три датуми за Македонија во октомври

Кога веќе зборуваме за датумот, мислам дека многу е важно и кој ден од октомври ќе се случи тој историски настан за нашата државата. Сепак, мислам дека се издвојуваат само три потенцијални датуми во...

Сигналите за нас и за нив

Ако досега ги издржавме болната транзиција, економските блокади, ветата, редицата индуцирани и наметнати кризи, како што беше и неразјаснетиот воен конфликт во 2001-та, наметнатиот спор за името од Грција, сега треба да се издржи...

Секс, лаги и измами

Владата, за целиот тој период, самоуверено јаваше на договорот, иако и од претставниците на меѓународната заедница и од дел на домашната јавност јасно ѝ се укажуваше дека има уште многу за работа, дека договорот...

Една улица многу политика

(Не)асфалтирањето на улицата Св. Климент Охридски во Битола уште еднаш на површина ги изнесе проблемите со јавните набавки и игрите што се играат при електронските аукции, каде што главен критериум за добивање на тендерите...

Датумот веднаш

Сѐ поизвесно е дека денеска, на Советот на министри на ЕУ, во Луксембург, напредокот на Македонија можеби ќе биде тема на состанокот, но повторно ќе има креативно толкување за ново одложување на фамозниот датум...

Гласаме за брзи и квалитетни реконструкции на улици

Зошто не би можело реконструкциите на улиците да се вршат ноќе кога е посвежо? Нема голема фреквенција на луѓе и автомобили и никој никому не пречи. Па, нели, секаде во светот тоа се прави...

Маратонците и кругот

Правејќи хронологија на случувањата, може да се стигне до заклучокот дека се чини дека со години само го трчаме маратонот за потенцијална можност за наше членство, а целта како некој намерно и постојано да...

Делумно (не)слободни

Точно дека многу е тешко да се заведе некаков ред во шареноликата, со плевел обрасната медиумска градина која вирее во крајно дисфункционално општество и во несредена држава со слаба економија, без јасни цели и...