Претставата заврши, шоуто мора да продолжи

Додека официјален Брисел, Берлин, Москва и Пекинг соочувањето меѓу Бајден и Трамп го следеа од „пристојна дистанца“, политичките елити (и медиуми) на Балканот со нагласени емоции и страст навиваа за победа на еден од...

Нема иднина за Европа без македонскиот идентитет

Со ова (не)најавено вето за Македонија во ЕУ, на 10 ноември, Бугарија секако ќе долее масло во антагонизмот и растечките несимпатии кон нејзините политики во Македонија. Можеби со тоа очекува докази од Македонија за...

Уривање на стереотипите дека сме инкубатор за радикални исламисти

Знаејќи ги сите предности и мани на комплицираната безбедносна загатка наречена „повратници на ИСИС“, треба да се заклучи дека е крајно време да се урнат стереотипите што им штетат на Македонија и на регионот....

Тероризам со име и презиме

Но она што од овдешна перспектива најмногу иритира е поврзувањето на виенските момчиња со земјава и потенцирањето на нивното „албанско потекло“ и „државјанство на Северна Македонија“. А Македонија, не само поради својата геостратегиска положба...

Творештво во магла

Книгата „Јаболки во магла“ е резултат на еден вид солидарност, но не на некое површно или медицинско ниво, туку солидарност на креативноста, која може дури и во вакви некои замисли да трае и да...

На ред е фудбалот

Македонската фудбалска репрезентација ќе игра за пласман на ЕП 2020, но веќе заокружи огромна работа. Прво, резултатски ја смени сликата за македонската селекција (на пример, го освои досега недостижното трето место во едни квалификации,...

„Цврстината“ на една прачка и цврстината на повеќе од нив

Брзото ширење на вирусот, комбинирано со продлабочување на кризата, е причина повеќе за спротивставените страни најпосле да ги остават настрана разликите и да започнат заеднички да бараат најсоодветни решенија, како за излез од здравствената...

Суштествената пречка за добрососедство

Македонската официјална политика, конечно бескомпромисно и недвосмислено треба да презентира став дека т.н. „бугарски компромис“ од Брисел е неприфатлив за Македонија, но и за ЕУ. Таквиот „европски“ однос спрема Македонија, кој бирократски ја принудува...

Советот за безбедност во постојано заседание

Советот за безбедност во следниот период се чини дека ќе мора да биде во постојано заседание оти земјава е исправена пред неколку сериозни предизвици и ако не успее да се справи со нив или,...

Оставката како завршен чин на моралната вертикала на еден функционер

Додека во Јапонија министерот за сообраќај без двоумење поднесува оставка затоа што возот задоцнил неколку секунди, кај нас може возовите не да доцнат туку дури и воопшто да не излезат од железничката станица, а...