Сто пораки и исто толку парадокси

Во македонскиот речник поимот „парадокс“ се толкува како нешто неверојатно, неочекувано, нешто наспроти здравиот разум, нешто бесмислено. И кога постојано ви се повторуваат вакви ситуации, кога парадоксот станува реалност, невозможното - можно, незамисливото -...

Министре, ќе ѕвони

Зошто досега не видовме ниту еден министер што размислува поинаку во однос на прашањето, дали треба петките и понатаму да бидат главен критериум за упис во средно училиште? Па, каде се овде афинитетите на...

Како, воопшто, се бројат државните пари и гласачките ливчиња

Уште полошо е што разурнувањето на институциите и нивното претворање во испразнети форми во рамките на кои не се случува ништо суштинско, само криминал, корупција и недовршени процеси, како да стана заштитен знак на...

Може ли Груевски да ја деактивира нуклеарната опција за Орбан

Гардот на Орбан остава малку простор дури и за шеговитата претпоставката дека тој, засолнувајќи го Груевски, сака да си го подобри имиџот. Напротив, сѐ води кон заклучокот дека тој со сите сили настојува да...

„Добрите“ соседи со двојниот аршин на ЕУ

Зарем патот поплочен со „почитување на принципите врз кои се темелат меѓународното право, Повелбата на ОН, актите на ОБСЕ и на Советот за Европа“ е празна фраза и води до македонскиот дел од пеколот?...

Сѐ повеќе неписмени со сѐ повеќе петки

Неверојатно е колку ученици низ државава годинава поминаа одлични и во колку одделенија немаше пониска оценка од четворка во свидетелствата. Па ние, со олку деца ајнштајни на квадратен метар, не треба да сме загрижени...

Маски, растојание… и уште една „мала“ препорака за „Охридско лето“

По оваа незаслужено кратка историја на „Охридско лето“, збиена во триесетина реда, да се потсетиме на ветувањето на организаторите дека „корона-кризата можеби ќе го смени начинот на реализација на настаните, можеби ќе има ограничен...

Од готово вересија

Според „акцискиот план“ на премиерот, имплементиран и во собраниската предлог-одлука за распишување референдум, тој треба да се одржи на 30 септември. Интересно е дека според тој ненапишан, но усно и јавно презентиран „акциски план“...

Вирусот, маските и политиката

Сега е време за координирани решенија и на домашно и на светско ниво во борбата со пандемијата. Само на таков начин ќе се дојде до ефикасно и унитарно справување со вирусот И покрај тоа што...

Лицемери каде ви се маските

По повод роденденот на Битола, 4 ноември, пред Народниот театар се собраа две групи битолчани. Едните предводени од опозицијата со транспаренти и палење свеќи го изразуваа својот револт поради нечистиот воздух што го дишат...

Watch Ex-Arm Episode 1 at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll free membership

Watch My Hero Academia 3 Episode 18 (https://animeplanet.cc/m/pJNy/ep-18) at website https://animeplanet.cc anime planet shippuden