Добро е да се има доверба, уште подобро е да се има контрола

Некој, можеби, во тие нови 365 дена гледа и нови 365 шанси да се поврати довербата во силно компромитираните институции, политиката и политичарите. Но со оглед на нивото на кое тие се паднати и...

Внимателно за празниците

Сѐ уште нема простор за никакво празнично опуштање, бидејќи пандемијата е тука околу нас и се шири мошне брзо. Секој од нас треба да биде одговорен, како за себеси, така и за другите. Да...

За новото образование треба да се дискутира, не да се политизира

Разбирлива е загриженоста на наставниците од најавата за новата концепција на основно образование. Низ годиниве, премногу беше експериментирано со нив и со системот. Поради премногу неуспешни реформи и експерименти, практичарите со право се пречувствителни...

Кој тоа таму пука?

Тортурирањето со детонациите на пиротехниката не престанува. Иако секоја година сѐ повеќе се одземаат пиротехнички средства од страна на надлежните, пропорционално растат и нивното активирање и детонациите, со што се нарушува јавниот ред и...

Камшикар за „итроманите“ во клубот

ЕУ мора да ги дисциплинира своите членки да ги почитуваат малцинските права. Досегашните искуства со „необврзувачки“ конвенции, резолуции и други форми на „изразување загриженост“ на ЕУ за малцинските права, очигледно се покажуваат како слаба...

Се бара вакцина и за хакерскиот вирус

Сајбер-нападите за многу брзо време во светот, но и во Македонија, прераснаа во една од најголемите закани врз функционирањето на државите на различни нивоа и врз нивниот безбедносен систем. Справувањето со овој предизвик и...

Европа за по дома

Јасно е и дека на крајот од годината што коронавирусот ја изеде, секому му е потребен барем малку оптимизам, но оптимизам темелен на реални очекувања, за што веќе требаше да бидат создадени услови, а...

Исправени пред предизвикот, одговорни пред ризикот

Речиси десет месеци од 2020 година поминавме во страв, понекогаш и паника, но најмногу во нашето неодговорно однесување кон вирусот токму во периодите кога тој ја губеше силината, по што повторно и повторно се...

Година на големи спортски предизвици

И во една ваква година, и спортот го бараше својот пат, имаше успеси и неуспеси, стекнати се нови и значајни искуства за работата и за функционирањето, но и пробиени се некои бариери, достигнати се...

Година на изгубена надеж

За тоа колку Западен Балкан е мал и безначаен во очите на глобалните политички играчи покажува и однесувањето на Европската Унија во однос на бугарското вето кон Македонија, со што беше целосно блокирана и...

Watch Ex-Arm Episode 1 at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll free membership

Watch My Hero Academia 3 Episode 18 (https://animeplanet.cc/m/pJNy/ep-18) at website https://animeplanet.cc anime planet shippuden