24.7 C
Skopje
26.5.2019 - 17:51

Правниот систем и планетата Марс

На Агенцијата за млади и спорт ѝ подметна кукавичино јајце од кое ќе се изведат канџи на двоглав орел, кој сака на сила да освои уште едно гнездо. Нема потреба да политизираме. Нема потреба...

Прво ќе ги амнестираш, па ќе ги бенефицираш

Откако многумина од обвинетите за 27 април, меѓу кои и некои пратеници, се премислија и наместо да бараат „правда“ низ судските процедури, побараа помилување, сега на Миле му текнало, по истекот на мандатите, да...

Пелистер се дави во нереализирани ветувања

Повозрасните битолчани, а особено љубителите на спортот, сигурно се сеќаваат, но ова е добра можност со тоа да се запознаат и сегашните (по)млади генерации. Кога точно пред 50 години, поточно во 1968 година, во Мексико...

Година како во земјата на чудата

Цинично настроените имаат доволно докази да констатираат дека ако во оваа година земјата не влезе во ЕУ (а остана некако недефинирано дали доби и датум за почеток на преговори за членство) и во НАТО...

Трамп повторно ги изненади сите

Чувството на изненаденост набргу беше заменето со гнев и неверување кај најблиските соработници на шефот на Белата куќа и помеѓу најголемите американски сојузници на глобалната сцена. Па, така, својата разочараност од ваквиот потег на...

Македонио Бандера(с)

Замислете илјадници Македонци фигуративно живееле на една бандера во Бугарија. Која патолошка симболика! Меѓу народот има изрека што сликовито ги дефинира ваквите и слични забеганости па се вели - „да не ви недостига некоја...

Изгубени пастирски пораки

И во целата оваа шегобијна ситуација можеби најмногу беше извулгаризиран статусот на монасите, како луѓе што по своја слободна волја пристапиле во манастирите и на тој начин одлучиле да ја изразат својата предана љубов...

Нема закон, нема комисија, нема корупција

Наследството од деведесеттите и „политичката волја за борба против корупцијата“ што ја декларираа сите влади, кои се сменија потоа, си го направија своето. Создадоа голема фрустрација во општеството и тешко надминлива пречка на евроинтегративниот...

Сто дена до брегзит, сто неодговорени прашања

На сто дена од официјалниот датум за брегзит, сѐ уште не се знае под кои услови и дали воопшто Британија ќе излезе од ЕУ. Сѐ погласни се и повиците за втор референдум, а анкетите...

Нова спортска година

Повеќе резултати годинава во повеќе спортови се одлични, а тие во олимписките спортови покажуваат дека конечно можеме да се надеваме и на многубројна олимписка делегација. Со новата спортска трка, за 2019 година, почнуваат новите...