21.4 C
Skopje
22.7.2019 - 10:13

Како опозиција кажуваат едно, како власт прават друго

И на власта и на опозицијата треба да им стане јасно дека треба да се бараат начини за ослободување од партократијата и превработеноста во администрацијата, кои се споменуваат во сите меѓународни извештаи како рак-рана...

Невидливите центри на моќ

Во земјава е изграден, а секоја власт по потреба го надградува целиот систем на институции, установи, агенции, дирекции, претпријатија, регулаторни тела..., кои, со меѓусебно испреплетени надлежности, формално и неформално, вршат дел од државните и...

Од Рамна нива до НАТО

Македонската армија изоди трнлив пат за да стигне онаму каде што е денес во предворјето на НАТО. Симболиката е дотолку поголема што токму во март пред 27 години односно на денешен датум, 6 март,...

Македонци со „упатство за употреба“

По репортажата на Би-си-си, која некако задоцнето го „откри“ невидливото македонско малцинство во Грција, што всушност беше главна (иако премолчувана) причина за тридеценискиот спор меѓу Македонија и нејзиниот јужен сосед, кој резултира со конечната...

Последните балкански картографи

Изненадува леснотијата со која се прифаќа идејата за нови граници на Балканот. Наеднаш, вечно забранетата тема, која во сегашниот дипломатски жаргон се споменува како „мала корекција на границите“, станува прифатливо решение за спорот помеѓу...

Бројките и буквите во политиката

Иако идеите, идеологијата, програмите, кадровскиот потенцијал би требало да претставуваат носечки столб на секоја здрава демократија и од тоа да не се отстапува, изгледа кај нас тоа не е така. Тука сѐ е подредено...

Цикличност

Променливоста на успесите не е само кај сениорите туку и кај младите категории, но токму тие во два наврата беа своевидна лакмус-хартија и најава на резултатите на А-репрезентацијата, прво пред првиот пласман на ЕП,...

Револуцијата ги изеде и своите и туѓите деца

Едноставно, како да го снема ентузијазмот. Како неповратно да исчезна и последниот никулец на надеж и на верба оти нештата можат да се сменат, не формално, во смисла на промена на политичката гарнитура на...

„Вонземјаните“ меѓу нас

Во отсуство на навремени и прецизни информации, Македонија деновиве одново е преплавена со теории на заговори, кои се однесуваат на разни трагедии, исчезнати лица, криминални или политичкоправни случувања во земјата итн. Секогаш ќе се...

Скриените пораки на патријархот Вартоломеј

Ако внимателно се анализира изјавата на Вартоломеј ќе се види дека тој не ја отфрла можноста да се реши црковното прашање во Македонија, но не прецизира како ќе се прави тоа. Интересна е и...