21.1 C
Skopje
25.8.2019 - 8:21

Здравјето нема цена

Со редица мерки најавени од РЕК „Битола“, почнувајќи од темелна реконструкција на системот на електростатските филтри, правилен третман на пепелта, пошумување на голите површини, како и со примена на квалитетен ископ и транспорт на...

Да не дозволиме цензусот да нѐ порази

Ако резултатската разлика на освоените гласови на двајцата кандидати што продолжија во вториот круг се опишува како „тесна“, тогаш одзивот на гласачите во првиот круг, со 41,82 отсто, може да се отслика со метафората...

Трипати мери еднаш сечи

Примерот со грешките на градската администрација во решенијата за данок на имот треба да претставува опомена, што ќе повика на будност од страна на државата за да не се повторуваат грешки. Едноставно државата треба...

Учи ме мајко, карај ме

Некој што многу сака да се повикува на стиховите од убавата македонска песна е еврокомесарот Јоханес Хан. Тој не само што постојано нѐ учи што треба да правиме и како да се однесуваме, туку...

Дали 95-то место е успех

Во таа насока вистинското прашање не е дали и колку се медиумите слободни, туку за што се слободни? Зашто во принцип слободата постои онолку колку што самите сте подготвени да се изборите за неа...

Нови фабрики за превенција на иселувањето

Последниве две-три години домашни инвеститори почнаа да вложуваат во производни капацитети во стопанските комплекси „Зубовце 1,2 и 3“, а неколку од нив се во погон и во нив се вработени околу 300 лица. Примери за...

Kројачи на судбини

Непринципиелно е да се зборува за слобода на медиумите, а да му се ситиме на Асанж дека го стигнала правдата зашто не бил вистински новинар. Но кој ги определува вистинските новинари? Оние разоткриените, кои...

Натпартиски автобуси

Како нова политичка формула на овие претседателски избори беа промовирани натпартиски кандидати. Викендов, пак, можевме да видиме и мноштво натпартиски автобуси како организирано се упатуваат кон главниот град на државата за поддршка на натпартиските...

Споменик за Балканецот со патничка торба

За граѓаните од многу држави не е чудно да се градат споменици по секоја војна. На Балканот, мора да признаеме, војни и гробови на загинати јунаци и борци има премногу. Државите и етничките заедници...

ДИК падна, во незгодно време

Неработење на веб-страница на Државна изборна комисија е сериозен преседан, кој треба темелно да се истражи, но и да се превенираат сите можни идни недостатоци во функционирањето на компјутерскиот и информатички систем. Зашто веб-страницата...