19.1 C
Skopje
24.5.2019 - 13:31

Кој е посилен – избирачите или прелетувачите?

Колку и да се обидуваат некои да пронајдат нешто многу загадочно и да разберат зошто Заев по големиот број акробации и компромиси при обезбедувањето на двотретинското мнозинство во парламентот дури сега ја смета за...

Враќање кон природата

Цела Македонија изобилно е дарувана со природни убавини, планински предели и недопрена убавина. Во тој контекст по малку е изненадувачки градовите толку многу да се борат со енормно загадување на воздухот, а притоа да...

Двојни игри за внатрешна и надворешна употреба

Терминот „национален идентитет“ како средство за политичка манипулација секогаш бил тежок за дефинирање и често подложен на разни злоупотреби. Но сега апсурдот на грчкото барање за ерга омнес име сега се претвора и во...

Идеалите на мојата генерација БК 79/83

Полесно ни е да се затвориме самите во помали табори и така секој поединечно или во мали групи да си ги остваруваме сопствените цели и желби. И додека се делиме на патриоти и предавници...

Патриоти аматери и патриоти професионалци

Низ текот на годините на политичката сцена во Република Македонија продефилираа најразлични видови функционери, од кои сите до еден се претставуваа како патриоти и државници. Секој од нив на свој начин остави белег или...

Свртување кон себе кога наоколу грми

Како мала земја, со релативно слаба и зависна економија, ние не смееме да дозволиме да останеме во положба во која глобалните настани што надвиснуваат над светот ќе го имаат пресудниот збор и од нив...

Орлите високо летнаа

Токму еден од двајцата фотографирани летачи на орли, вицепремиерот Османи, стана главен промотор на таканаречениот владин план за итните реформски приоритети, кој првично беше димензиониран на 3, 6 и 9 месеци, за според последното,...

Сојузнички ултиматуми

САД и Турција се сојузници во НАТО, а САД и Курдите се сојузници во Сирија. И едните и другите во моментот се чувствуваат изневерено. Трамп им се закани со економско уништување на Турците ако...

Ракометна навика

За сѐ да биде вака навидум лесно, клучно во оваа спортска приказна е зборот континуитет. Убаво звучи тоа што во почетокот на секоја година уживаме во натпреварите и во победите на Македонија, но до...

Наместо политички бомби, економски бум

Денес веројатно на сите ни е јасно, особено по многубројните укажувања на домашните, но и на странските експерти, дека во Македонија без константен економски пораст од најмалку 5-6 отсто нема да се почувствува значително...