16.9 C
Skopje
24.5.2019 - 21:53

Одбојката се враќа?

Сега следува слаткиот, но паралелно и потешкиот дел за овој спорт. Прво ќе биде „слаткиот“ настап на Европското првенство, каде што ќе се игра со најдобрите, на натпреварите во многу посилна конкуренција. Но, во...

На аграрот му треба длабока сеидба

Неопходно е властите да се заземат во рамките на своите ветувања и можности и да обезбедат услови за земјоделството да функционира без загуби и големи удари. Но тоа подразбира долгорочни стратегии и нивно доследно...

Правда од стиропор

Без разлика за кого и да се работи, кога политиката и интересите и одредени центри на моќ се поставуваат над правдата, кога се гази врз постулатите на правната држава, тоа е аларм и за...

Венецуела пред историски крстопат

Како да не е доволно комплициран распоредот на силите на домашен терен, па во венецуелската криза е „вмешан“ и странскиот фактор. Изминатите денови сме сведоци на тоа чии глобални и регионални интереси се вкрстуваат...

Резиденцијата ни на небо ни на земја

Претседател се избира на најдиректен можен начин и затоа, иако Македонија е парламентарна демократија, тој има легитимитет поголем и од претседателот на парламентот и од премиерот. Тоа значи дека кандидатите, особено оние од, условно...

Тоа што може филмот не може ниедна политика

Причината за поразувачките резултати од натпреварувачките селекции може да се лоцира во вообичаената поставеност на кабестите филмски случувања и лобирањето, што е задолжителен дел од пробивањето и промоцијата на филмските дела. На овие фестивали...

Повеќе физичко за здрави генерации

Застрашувачки е податокот од минатата година на Институтот за јавно здравје дека дури 31 отсто од машките деца и 29 проценти од девојчињата во Македонија имаат телесна тежина поголема од предвидената за нивната возраст....

До кога ќе дишеме загаден воздух

Ако досега се правеле пропусти, тогаш време е тие да се поправат. Да се потрудиме да се направат сите потребни и неопходни стручни анализи во повеќе области, да се вклучат сите релевантни стручни лица...

Најважната жичка на претседателскиот кандидат

Во актуелните политички состојби, на често изиграни и изневерени очекувања од политичарите, генерално верувам и дека единствено со здрава, конкурентна, чесна и фер понуда на стручни и неизвалкани кандидати може да се врати и...

Грција фатена во сопствената стапица

Самите грчки пратеници и политичари признаваат дека Грција ширела иредентизам, дека македонскиот народ има право на самоопределување и дека и да не постоела Република Македонија, односно БЈРМ, како што велат тие, требало да ја...