Порака од граѓаните

Впрочем и најновите анкети на јавното мислење јасно покажуваат дека мнозинството македонски граѓани се против каква било промена на уставното име на државата. Тоа е сосема јасна порака и до преговарачите и до политичарите Пополека...

Мора ли патот од нивата до трпезата да биде толку тежок

Недозволиво е во традиционално земјоделска земја да има поголем увоз отколку извоз на храна. Секоја година расте помошта од државата за земјоделците, но нема анализа како се одразуваат тие пари и зошто и покрај...

Македонски завет за автокефалност

МПЦ-ОА сега во ова време покажа решителност во својот став да ја заврши децениската борба за признавање на својата автокефалност. Во таа борба МПЦ-ОА сака да ги докаже и историскиот континуитет и наследството на...

Граѓаните меѓу лажните вести и розовата слика за животот

Владите во балканските држави, по добро познатата стратегија за прикажување на розовата стварност на граѓаните, сѐ почесто прибегнуваат и кон сервирање лажни вести. Нема земја во која граѓаните не се „бомбардирани“ од мноштво полуинформации,...

Историскиот потоп на СЈО

Многумина поверуваа дека формирањето на СЈО е почетокот на враќањето на владеењето на правото и директна закана за корумпираните политички елити, поради што и се толерираa неговото вонинституционално дејствување, ситните, но и оние малку...

Имиџот на Европа пред клучен испит

Новата шефица на извршната власт на ЕУ вети пообединета и посилна Европа, во која Балканот е составен и неодминлив дел. Нејзината визија за Унијата сигурно ќе наиде на (вон)институционални пречки и предизвици. Се надеваме...

Нова спортска година

Повеќе резултати годинава во повеќе спортови се одлични, а тие во олимписките спортови покажуваат дека конечно можеме да се надеваме и на многубројна олимписка делегација. Со новата спортска трка, за 2019 година, почнуваат новите...

Осмото место на „Евровизија“ – како победа!

Колку и да сакаме да гледаме политика во сѐ, на „Евровизија“ речиси секогаш победувале добри, квалитетни песни, со врвна интерпретација, бидејќи тука не гласа една, туку над 40 земји-учеснички. Овој пат, по сѐ изгледа...

Сите лица на јануари

Годинава тој страв е уште поголем и е испреплетен од разни причини - дипломатски, политички, религиски итн. Да се потсетиме само дека лани во јануари, точно на Божиќ, беше обелоденета тиранската платформа под албанското...

Бомбардирање на Македонија

Сепак, најстрашно и најтрагично од сѐ е кога за одредени геополитички цели и интереси се игнорира и се гази меѓународното право, кое е всушност воспоставено да важи за сите земји еднакво. Кога меѓународното право,...