Македонскиот јазик „мјутнат“ и „кикнат“

Јазикот единствено може да се зачува само со правилно зборување и пишување, нема тука некоја филозофија. Во првите години од основното образование се поставуваат темелите, тука се поставува основата во однос на знаењата. Токму...

Атентаторите на Македонија

Врз Македонија и македонскиот народ изминaтиве години се извршени голем број атентати или обиди за ликвидација. Било да се работи за идентитетот, името, јазикот, историјата или за територијата, писменоста културата... Она што е впечатливо...

Конечно светло во тунелот на ЕУ

Реакцијата на Словачка, Чешка и на Австрија на апсурдните бугарски уцени за Македонија, преку ставот дека „премногу ѝ се попушта на Бугарија“, на некој начин е повеќе и порака од новите земји на Унијата...

Внимавајте, корона демне штом ќе се стемне

Веќе длабоко сме навлезени во фазата кога некои центри ја злоупотребуваат ситуацијата и кога и покрај нивните амбициозни пиарчења, паѓа довербата во институциите, а со тоа и во пропишаните мерки за заштита на јавното...

Неподнослива леснотија на поигрувањето со Македонија

Драмскиот заплет во садо-мазо сценариото за Македонија кулминира по отстапките направени со Преспанскиот договор со Грција и промената на името на државата... Дека климаксот сега би дошол повторно и уште посурово, со евентуалното прифаќање...

Искушенија и црковна надеж

МПЦ доби двајца нови владици, духовно растени во македонските манастири. Верниците и народот на нивните хиротонии извикуваа: „Достојни“. Токму тоа и се очекуваод нив, да бидат достојни чувари на Христовата вера и на црковното...

Македонија стана Малезија

Со премолчување ништо не се постигнува. Особено не во услови кога се врши атака врз Македонија по различни основи. Потребна е реакција секогаш кога ќе се увидат нечија злонамерност, грешка или што и да...

Терање правда преку Фејсбук и Твитер!

Во целата оваа новооткриена ситуација, по објавувањето на снимките поврзани со аферата „Рекет“, од страна на италијански медиум, со секој изминат ден на нереагирање на надлежните институции со оправданието за годишен одмор, јавноста е...

Бомбардирање на Македонија

Сепак, најстрашно и најтрагично од сѐ е кога за одредени геополитички цели и интереси се игнорира и се гази меѓународното право, кое е всушност воспоставено да важи за сите земји еднакво. Кога меѓународното право,...

Проѕирно сценарио на ЕУ: добриот и лошиот полицаец

Тоа е она сценарио (или е остварување вистинска ролја) во кое за да се изјасни главниот лик или да постапи онака како што е предвидено, прво е заплашуван од лошиот полицаец, за потоа добриот...