28.7 C
Skopje
23.7.2019 - 16:18

Притисок

На спортските терени често сме сведоци на неверојатни приказни „раскажани“ од врвните спортисти кај кои, веројатно, е најголемиот притисок. Но веројатно кај нив е и најдобриот одговор на поставениот предизвик. Спортските кариери, воопшто спортските...

Месечината и замрзнатиот Балкан

Паралелата меѓу стапнувањето на првиот човек на Месечината и решавањето на косовското прашање, се чини, не е бесмислена. Иако и двете работи изгледаат како невозможна мисија, тие во основа се реални и остварливи „Ако можеме...

Во земјата на невините и на паднатите од Марс

По последниот развој на настаните сосема логично се поставува и прашањето можно ли е една таква институција, која беше формирана како алатка за борба против организираниот криминал, да стане дувло на криминалот. За да...

Имиџот на Европа пред клучен испит

Новата шефица на извршната власт на ЕУ вети пообединета и посилна Европа, во која Балканот е составен и неодминлив дел. Нејзината визија за Унијата сигурно ќе наиде на (вон)институционални пречки и предизвици. Се надеваме...

(Пре)кардашијанките од нашето маало

А политиката е чудна ѕверка. Таа одамна не тежнее ниту кон моралот, ниту кон правдата, а особено не кон правичноста. Нели одамна констатиравме дека ѓаволот ја однел правдата. Треба да се биде слеп за...

Катастрофа од инает?

Британскиот амбасадор во Вашингтон во своите дипломатски телеграми напишал дека претседателот на САД Трамп од лични причини се откажал од иранскиот договор, поточно од инает кон неговиот претходник Обама, зашто ја договорил спогодбата. Можно...

Тан­дем­ска на­ста­ва во при­ро­да за вре­ме на рас­пу­стот

Пи­лот-про­е­ктот по­ка­жал де­ка де­ца­та на­у­чи­ле пра­вил­но да пра­ват ко­лут на­пред, пра­вил­но да тр­ча­ат и да ско­ка­ат, пра­вил­но да ги пра­ват си­те при­род­ни фор­ми на дви­же­ње. Ова зна­чи де­ка е по­ста­ве­на ос­но­ва. А ко­га има...

Како до попродуктивно земјоделство

Статистичките податоци говорат дека учеството на земјоделството во бруто-домашниот производ во последниве години се намалува. Ако во 2014 година нивното учество во БДП беше 10,2 отсто, веќе минатата, 2018 година се намали на 7,2...

Автокефалноста заложник на дворски игри

Дали автокефалноста на МПЦ станува заложник на византиски игри на Руската црква? Веќе се знае дека Вселенската патријаршија и Руската патријаршија со години се во битка за превласт во православието. Таа битка меѓу овие...

Да ги откочиме реформите во медиумите

Како и да е, веќе и на оние на кои досега ништо не им беше јасно, деновиве, по дневнополитичката кавга помеѓу двете најголеми партии, нештата им се разјаснија, или барем им станаа појасни. Една...