3.7 C
Skopje
13.12.2019 - 4:34

Колку големо треба да е извинувањето до обичните, мали луѓе

Дали ќе запрат системското насилство, селективната правда, дивеењето и грабежот на јавните пари? Дали граѓаните, како индивидуи и како колективитети изложени на секакви видови насилство, ќе бидат обесштетени? Дали ќе добијат гаранции дека тоа...

Културни простори за некултурни настани

Ако до некаде успееме да се помириме со пазарната логика на некои културни институции што дозволуваат одржување естрадни концерти, модни ревии, венчавки, родендени, сунети, коктели, собири на политички партии..., последниот случај со дивеењето во...

Венецијански афтершок за Законот за јазиците

Без оглед на целиот политички контекст, предизборни коалициски договори, интереси и калкулации, Македонија треба да почне да докажува дека е подготвена да ги применува принципите на владеење на правото, со што ќе ја покаже...

Еден за сите, сите за св. Климент

Неопходно е целиот потенцијал да го посветиме на подигање на нивото на образованието, стручноста, квалитетот, конкурентноста... Тоа ни недостига во сите сфери на општеството. Затоа се поразителни состојбите во образованието, судството, политиката, здравството, економијата......

Офсет што не е офсајд

Офсет-аранжманите за набавка на вооружување се добро позната практика, која ја користат голем дел од државите во ЕУ и во НАТО и која нуди можност да се намали одливот на девизи од домашниот буџет,...

Алчноста е еден од смртните гревови, но не е кривично дело

Алчноста, лакомоста, ламтежот, дрчноста, среброљубјето, ненаситноста и како сѐ уште не е дефинирана оваа карактерна особина во психологијата, или еден од смртните гревови во теологијата, не е и не може да биде предмет на...

Партибрејкери со нонпејпери

Македонија сѐ уште е само речиси членка на НАТО, иако ни „гарантираат“ дека в година сигурно влегуваме во сојузот. Други, пак, се обидуваат да го минимизираат француското „не“ за ЕУ и ни тврдат дека...

Репрезентативен раст

Резултатите на повеќето од овие репрезентации се и показател дека за постојани спортски успеси се важни работата со младите спортисти, но и нивните резултати во конкуренција на своите врсници од Европа или од светот....

Без компромис за детската грижа

Кој води грижа за децата? Кој сѐ има право да работи со деца? Дали родителите во желбата за поголема индивидуална грижа со ангажирање дадилка несвесно ги втурнуваат во ризик? Затајуваат ли институциите во контролите?...

Бројчаникот (новчаникот) на СЈО

Објаснувањата дека сѐ било според закон или споредбите дека и пратениците земале слични суми преку патни трошоци се невидена дрскост и навреда за јавноста. Граѓаните најмалку што очекуваат е искоренување и казнување на лошите...