26.5 C
Skopje
14.10.2019 - 15:39

Како на богатите гледаат Американците и Балканците?

Нималку не е случајно тоа што сиромашните македонски граѓани не само што не се однесуваат со воодушевување и почитување кон богаташите туку имаат анимозитет кон нив, бидејќи сметаат дека токму тие се виновни за...

Кампањи, глумци и (анти)политичари

Појавата на глумци во политиката не е необична, барем во светот. Луѓето од таа професија не се баш надвор од политичките збиднувања, но лична одлука е дали сакаат да добијат и друга слава (и...

Западниот концепт за семејството треба да фати чекор со времето

Дали е застарен концептот за нуклеарно семејство? Финската новинарка од нигериско потекло и авторка на блогот „МсАфрополитен“, во колумна на Си-ен-ен ги анализира неговите недостатоци и ограничувања Мина Салами Ништо не ме тера да размислувам за...

Власта, привилегиите и помирувањето

Пред околу три децении, еден мој пријател од Полска ми ја прераскажа приказната што му ја кажал син на советски генерал, заменик на министерот за одбрана на Советскиот Сојуз: Секој ден наутро ќе дојдеше...

Есеј за страста (2) (или како е задушена таа кај Македонците)

Уништи му ја страста како извор на елементарната животна радост и нагон за екстатично постоење на човекот, и готово е со него. Пресечете му го патот кон меморијата, како што ни го прават тоа...

Некои нови сознанија за когнитивното пропаѓање кај возрасните

Со стареењето, нашата меморија почнува да опаѓа и станува сѐ потешко да научиме и да запомниме нови работи. Разумно е да се помисли дека ова е предизвикано од постепеното изумирање на мозочните клетки, но...

Конечен договор без конечност (2)

Иако редовен коментатор и истражувач на спорот за името, првата анализа и коментар на конечниот договор со Грција ги започнав минатата седмица и ги продолжувам оваа седмица. Анализата ја засновам на тоа што повеќепати...

Војна против војните

Латинската изрека дека човек на човека му е волк, од времето на римскиот комедиограф Плаут, преку Хобс, па до Фројд, можеби сè уште наоѓа оправдување во овој свет, но човекот едновремено е и суштество...

Демографски движења во Република Македонија – пет региони и 44 општини во негатива

Веќе подолго време се анализира, пишува, констатира, укажува и се даваат одредени мерки и насоки во однос на демографските состојби во нашата земја, но ефекти не се постигнати. Да напоменам дека покрај низа донесени...

Поет на мал и столчен народ

Случајно сум роден како Французин, но во суштина му припаѓам на човештвото. Парафразирам. Така приближно вели Монтескје, жител на една моќна и богата нација, па лесно му е да го каже тоа, и така....