23.3 C
Skopje
18.6.2019 - 20:27

Скриено во историјата: За психијатрискиот третман на хомосексуалната ориентација

Постои несомнена документација дека хомосексуалноста сѐ до 1973 година во Прирачникот за ментални болести е класифицирана како ментална болест. И јас лично, кога студирав и учев психијатрија, оваа појава ја прифатив како една форма...

Како да се заобиколи папата

Имам идеја! - свика мојот пријател. Врз неговото стемнето од напрегнатост лице се појави парче светла надеж. Сите втренчено се свртевме кон него чекајќи го решението. - Ќе излезам од дома - започна тој. - Лесно...

Гласови што обележаа етничка територија

ПОГЛЕД НА ПОСЛЕДНАТА ГЛАСАЧКА МАПА Каде се во балканските околности Македонците, македонскиот народ? Каде е нивното пристојно место во сопствената мултинационална, мултикултурна, мултирелигиска и мултитрадициона- листичка држава? Кои се нивните механизми за одбрана во една претпоставена...

За едно обновување на Европа

Европскиот парламент треба да добие моќ да ги споделува одлуките со владите во клучните области, како што се фискалната политика, повеќегодишниот буџет или воспоставувањето сопствени ресурси на Унијата Јосеп Борел Пред 69 години, кога била промовирана...

Каков водач сакаме?

Стево Пендаровски стана првиот претседател на новоименуваната држава Република Северна Македонија. Нема човек со минимум личен демократски капацитет, со културни манири, домашно воспитување и политички бонтон што нема да му го честита изборот без...

Целосна власт, колку одговорност?

СДСМ со целосна власт во своите раце, со можен пад на поддршката, ќе се соочи со предизвик да ја прифати одговорноста и да ги загуби следните избори, или да не ја прифати одговорноста и...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (1)

Оваа колумна, драг читателу, ја читаш ден пред датумот (9 мај) што ја симболизира европската и светска победа над западниот фашизам. Од Ден на победа над фашизмот, пак, Европа него го преименува во нејзин...

Проблемот „малцинство“

Волшебна работа е демократијата, онака како што ја сфаќаме денес, фабрикувана на Запад: секому му дава права. Но таа е и најконтрадикторно нешто: нејзиниот дискурс, главно структуриран под влијание на западната прагматска световна филозофска...

На буквата… буквата… М

Кога бевме деца постоеше една популарна ментална вежба позната како брза географија. Почнуваше со „на буквата... буквата...“. Избиравме буква и се натпреварувавме кој побрзо ќе ја пополни табелата со имиња на држави, планини, реки,...

Скршената стварност низ очите на едно дете

Среде сета врева и грдотија на претседателската кампања, а непосредно пред посетата на папата, добив навидум едноставна порака од една млада мајка. Беше стигната во вистинско време, во мигот кога страстите, очекувањата, надежите и...