-2 C
Skopje
23.2.2019 - 10:37

Пророштвото на Даниел и падот на светските империи

Пророштвото на старозаветниот пророк Даниел, драг читателу, во нашата денешна колумна по аналогија се врзува со денешната светска ситуација на тој план. Во рамките на тоа посебно и со денешната Англоамериканска Империја, која гази...

Телеграма до храбрите жени на мојот народ

Некои од нив ќе ги наречат железни дами. Но тој епитет е премногу студен и несоодветен. Железото е ’рѓа во предумисла, а на нивното величие не му е нужна заштита од корозија, тие самите...

Општество „зошто“ и општество „како“

Изгубениот човек не знае зошто прави нешто, ама одлично знае како се прави тоа. Затоа е ПРАЗЕН човек, човек без љубов („зошто“ секогаш подразбира љубов, а „како“ - техника). Логиката налага „зошто“ да му...

Мажите ја паметат болката различно од жените

Болката во нашето тело претставува нормална реакција, која се јавува при болест или повреда, знак што нѐ известува дека нешто не е како што треба. За жал, кај многу луѓе болката продолжува дури и...

Ништо ново под сонцето

Отсега личната идентификација „Македонец/Македонка“ има иста тежина како да се идентификувате со Марсовец или јети. Всушност, од овој момент секое споменување на Република Македонија и/или македонско, дома или надвор, претставува чин на непокор и...

Отворено писмо до лидерите на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ

По осамостојувањето, во Македонија се профилираа две водечки политички партии, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, кои, со создавањето омнибус-коалиции, го монополизираат политичкиот живот во државата. При создавањето на коалициите, и на едната и на другата партија,...

На север од здравиот разум

Поднесена кривична пријава против Александар Русјаков заради ширење смисла за хумор, цинизам и духовитост меѓу мнозинството евроатлантски настроени граѓани со духовна дијагноза „тумор на хумор“ Издвојуваме неколку прекрасни наслови од радосниот и удобен живот на...

И тие влегоа во историја. Сега ќе можат ли да излезат?

Не толку одамна кога во гимназијата ЈБТ во Скопје имаше насочена насока за библиотекари по големата глобализациска програма на тогашниот образовен систем (претпоставувам дека не се променил и денес), идните библиотекари отидоа на практика...

СДСМ во скутот на ДУИ?

Најнапред едно јазично објаснување. Зборот скут е дел од бедрата и мевот на седнат човек. Во врска со него има два популарни изрази. Едниот е „се фрла во скутот“ (на некого) што значи се...

Се замолуваат децата да паузираат со дишењето?!

Не зборуваме за подобри социјални политики, подобар економски статус, развиена инфраструктура, туку станува збор за воздух! Сигурна сум дека од другите држави кога нѐ слушаат по вести се чудат каков вид луѓе живеат тука....