14.7 C
Skopje
24.4.2019 - 12:22

Прецедник

Се јавувам од една непозната земја ...од необјавената книга „Мемоари = сеќавања“ Доволно континуирано време живеам во оваа непозната земја. Ова го препознав според блиските средби со староседелците што во потребен и доволен број ми...

На запад нема т`га за југ, туку радост за север

Не знам како не разбирате, не знам како можете да бидете толку глупи да не ви биде јасно дека името ја осиромаши државата, а не дека политичарите ја ограбија. Тие сите до еден се...

Што ќе смени Ципрас во Македонија?

Под.... Може да се изведе заклучок дека кризата во Македонија не е граѓанска, не е предизвикана од народот, кризата е институционална. Неа со своите постапки (или непостапки) ја произведува власта со нејзините институции, а...

Кога политичарите решаваат научни проблеми…

Во нашите печатени и електронски медиуми сѐ почесто се слушаат термините хеленски, хеленистички и елински, при што не се прави никаква разлика и се употребуваат како да се синоними, што е сосема погрешно. Имено,...

Северноцрпнатите иноватори од лабораторијата за идентитетски инженеринг

Единствен проблем со кој моментално се соочуваме е како да го прескокнеме август, оти овој проклет месец е еден невоспитан провокатор, кој упорно се обидува да му застане на слободоумното граѓанство на патот кон...

Ништењето на Водно – смрт за Скопје

Bо рамките на големите будалштини сега се реди гасоводот по Водно, проект во кој ќе се уништи речиси една третина од телото на планината. Да се постави гасоводот таму е слично како да се...

Задолжителната Лисабонска декларација и незадолжителниот референдум

Во јуни 1992 година на самитот на тогашната Европска заедница како услов за признавањето на Република Македонија беше поставено името на државата да не го содржи зборот „Македонија“. За потсетување, во тоа време Македонија...

Југославија – земјата што ја нема

Лесно е да се претпостави дека оваа колумна нема да предизвика голем интерес, а и на тие што ќе ја прочитаат нема многу да им се допадне. Веројатно уште при читањето на насловот се...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (4)

Така, со стек на општествените, социјалните, политичките и психолошките околности, јунговски речено, од содржините на несвесното, од талогот на историската и културолошката меморија во овој веќе тридецениски драматичен историски период на невидени притисоци отстрана...

Македонскиот заштитнички покрив над Европа

(Апостол Павле и солунските браќа Кирил и Методиј) Евидентно е дека нас Господ нè извлече од ужасната кал на декадентната западна антидуховна и колонијалистичка цивилизација. Илинден. АСНОМ. Нè извлече како идентитетски заборавен и игнориран колектив...