Бугарски фашистички окупатор – не е говор на омраза, туку вистина

Каков апсурд! Македонија, која „започнува“ преговори со Европската Унија, сојуз што идеолошки е заснован врз принципите на слободата и демократијата, ќе мора да ги цензурира, нешто што е карактеристично за тоталитарните општества, сопствените граѓани...

Како негативното да го пренасочиме кон позитивно

Во современиот живот сме сведоци на една посебна состојба на умот. Сите како да сме напнати, анксиозни, како да доживуваме враќање во свеста на доживеани лоши искуства. Мислам дека особено кај нашето население ситуацијата...

Не диши, сине, Русите подметнуваат влијание во воздухот!

СДСМ и ДУИ одржаа меѓувладина конференција со Европската Унија. СДСМ и ДУИ ги започнаа пристапните преговори со Европската Унија. СДСМ и ДУИ станаа членки на Европската Унија... ќе станат членки во 2030 година. Фак! Фак! Фак!...

Протест, референдум, пресврт – македонскиот отпор во 21 век

Зошто демократскиот глас, културата и правото се единствените орудија врз кои може да се потпре народниот отпор против поништувањето на македонската држава и на македонскиот народ? Веднаш на самиот почеток мора да потцртам дека...

Македонските козји уши

Другар ми Илче Стрезо, дамнешен комшија од маалото во Ресен, кој е редовен купувач и читател на „Нова Македонија“, пред неколку дена ми посочи дека би било добро во една од колумните да ја...

Бавната смрт на македонскиот суверенитет

На „историскиот ден“ за „Северна Македонија“ еврокомесарот за проширување и добрососедство, Оливер Вархеи, ќе изјави дека уставните измени мора да се случат, бидејќи, како Владата така и Собранието презеле одговорност да го продолжат европскиот...

Лажливо и неписмено министерство за вистина!

Лажливо и неписмено министерство за вистина е краткиот опис на Владата и Министерството за надворешни работи (МНР), како главни носители на процесот поврзан со „францускиот предлог“. Ако се такви носителите, таков е и процесот! Македонија...

Лесна колумна: ефектот на пеперугата

Накратко ќе зборуваме за метафората што се користи во теоријата на хаосот за да ја опише каузалната поврзаност на нештата во која, наједноставно кажано, малите промени предизвикуваат тектонски поместувања во еден динамичен систем. Онака...

На колку степени треба да ладиме и да грееме во просториите?

Во светот не постојат единствени критериуми за комфорните услови на воздухот, но може да се дефинира заеднички дијапазон во кој тие треба да се движат Потребите за енергија во летo секогаш се помали во споредба...

Премиера – политичкото вјерују на Славчо Ковачев

„Ја сакам Македонија неизмерно и повеќе од сѐ друго на светот“. Вака започнува текстот ракопис насловен „Политичкото вјерују на Македонците“, пронајден во оставината на македонскиот револуционер Славчо Ковачев, подготвен и објавен дури во деведесеттите...