16.9 C
Skopje
24.5.2019 - 21:40

За Европа ДА, за Македонија НЕ

Немате претстава колку е лесно да си (пре)пишувам сопствени колумни во оваа држава. Оваа, нова колумна е составена од две стари писма објавени во сотрениот ,,Дневник“, но, тука ги обновам по хронолошки ред (гр....

Човек курва или жена проститутка

Секој загрижен родител, за иднината на неговите потомци, а уште позагрижен човек се грижи и за државата. Ги воспитува своите- тие да не склопат случајно пријателство или недај Боже брак со маж, наречен ,,курва,, ...

Што ќе смени Ципрас во Македонија?

Под.... Може да се изведе заклучок дека кризата во Македонија не е граѓанска, не е предизвикана од народот, кризата е институционална. Неа со своите постапки (или непостапки) ја произведува власта со нејзините институции, а...

Не може да има нешто во главите на празноглавите

Андов напишал книга за атентатот на Киро Глигоров. И во неа, меѓу другото, го обвинува и Фрчковски. Како што Оливер Стоун ги обвинува ЦИА и нејзини функционери, како што Мајкл Мур ги обвинува Бушови....

Македонскиот јазол

Помеѓу осум пастрмајлијади, неколку пивофеста, една калинкијада и ракијада, неколку пивтијади и маскенбали, од Вевчани до Струмица, остана малку време да размислувам и за Република Македонија. Ама многу малку. Зашто доаѓа новата амбасадорка која...

На север од здравиот разум

Поднесена кривична пријава против Александар Русјаков заради ширење смисла за хумор, цинизам и духовитост меѓу мнозинството евроатлантски настроени граѓани со духовна дијагноза „тумор на хумор“ Издвојуваме неколку прекрасни наслови од радосниот и удобен живот на...

Невидливото

Јас, за разлика од оние што мислат според девизата „голем човек - голем споменик“, се радувам што Конески има помал споменик од Александар. Колку помало, толку поневидливо. А колку поневидливо, толку поголемо. Да беше...

Најцрната македонска историска година – 2018. Се случи злосторство

За што да ти пишувам, драг читателу, во приквечерието на новата 2019 година? За што? Секоја нова година е нов временски циклус, нов почеток, онака како што е тоа во Библијата осмиот ден, кога...

Осмата колона на Груевски

Мистериозното бегство од државата на Никола Груевски, поранешниот претседател на Владата и долгогодишен претседател на најголемата политичка партија, и натаму е главна тема во Македонија. Околу неговото заминување се шири палета на претпоставки, сомнежи...

Манипулација – рекет со чувствата на народот

Во модерното општество, во какво што мислиме дека живееме, манипулацијата сѐ повеќе се користи како главно оружје за остварување некои цели. Има секакви видови манипулации, тие постојат во секој дел од животот. Постојат во...