Нешто е гнило… во Брисел!

Во онаа Европа, онака како што Аденауер ја замислуваше, европската интеграција требаше да ги спречи и да ги ограничи радикалниот национализам, шовинизам и иредентизам. Но денес, европската интеграција не само што не ги спречува...

Социјалните права и социјалната правда: Ендемски категории во Македонија

Највисокиот акт на нашата држава, во првиот член од нормативниот текст, поставува еден многу висок и значаен стандард: „Република Македонија“ – вели – „е суверена, самостојна, демократска и социјална држава.“ Во членот 8, пак,...

Додека изгрејсонцето капе врз прозорските и очните капаци

„Ало, СДСМ, прочитав дека организирате бесплатен превоз до Мечкин Камен. Би сакал да патувам со вас.“ „Дали сте член на СДСМ?“ „Госпоѓо, зарем Илинден е партиски празник?“ „Во ред. Можете да дојдете. Вашето име?“ „Александар Русјаков.“ Непријатна и напната...

Враќање кон асномското јадро на социјалдемократите

Има ли шанса македонските социјалдемократи да се вратат кон асномското јадро? По 19 јули, едно е јасно, СДСМ дефинитивно раскрсти со сето свое историско бреме што го носеше уште од Сојузот на комунистите на...

Разјарениот лав и црвената тупаница

Насловот на текстот сугерира дека станува збор за напишана бајка. Не, не е бајка, туку е опишана една сурова реалност што како зараза се шири низ македонските села и градови. Илинденските денови, гледано генерално, не...

Политика на илузиите

Не верувате во магија, нели? Магионичарите користат различни трикови за да ја измамат публиката да помисли дека се случило нешто што не може да се случи. Тие се мајстори на илузијата. Возрасните знаат дека...

Бугарската академија на науките не го уважува меѓународниот славистички комитет

Текстот првпат е објавен речиси пред две децении. За жал, неговата актуелност и по толку години не застарува, благодарение на желбата за доминација на некои политичари и научници од соседна Бугарија Неодамна во соседна Бугарија,...

Лошо поставениот пристапен процес е штетен и за ЕУ и за Западен Балкан

Прагматичните решенија, како што е неодамнешниот француски предлог, може да изгледаат привлечно, но тие не го решаваат главниот проблем - дека членството во ЕУ се користи за принудување на конфликт поврзан со идентитет. Во...

Затоа Илинден треба да исчезне од историското сеќавање на македонскиот народ…

Зошто Стево Пендаровски, шефот на државата, оваа година одбира целосно да го игнорира Илинден, најголемиот македонскиот национален празник? Најголемиот дел од коментаторите сметаат сметаат дека неговото лошо искуство во роднокрајниот Галичник, каде што забележливо...

Заслугите на Колишевски, Црвенковски и на Блаже Конески во поновата македонска историја

Македонската кауза од преродбата до независноста Илинденските денови се датуми нераскинливо врзани со борбата за остварување на македонската кауза, која во својата суштина ја впишала световната и духовната борба за национална самобитност и слобода, за...