17.5 C
Skopje
16.7.2019 - 23:26

(Не)чисти и (не)чесни кандидати?

Според некои симболични верувања, за да дојдат кандидатите до целта требало да поминат низ четири врати обрабени со тешки окови и да претргаат големи искушенија. До врвот стигнуваат само избраните, најхрабрите, најмудрите. Учесниците во...

Европска Македонија обвинета за убиство на македонска Македонија

Македонија на референдумот за „европска Македонија“ изгласа „македонска Македонија“! Со порака дека само така ќе се „дружиме“ во овие организации. Сите Македонци, и дома и од дијаспората, им порачаа на северномакедончињата дека нема „играчки“...

И папагалите се гугутки

Ма, скроз сум вљубен, нема што да ве лажам. Разведена е. Дури знам дека има симпатии за мене. Ама не дава, бре. Секој ден ја молам. Дај барем датум! Може октомври, а може и...

За јапонските работи

Ниту убавината, ниту честа не се резервирани да бидат „јапонски“. Ниту пак е патентирано нивното поимање. Мислата е таа што резервира. И желбата. Да се види убавото, но и ѓубрето. И желба да се...

Северноцрпнатите иноватори од лабораторијата за идентитетски инженеринг

Единствен проблем со кој моментално се соочуваме е како да го прескокнеме август, оти овој проклет месец е еден невоспитан провокатор, кој упорно се обидува да му застане на слободоумното граѓанство на патот кон...

Новиот почеток 2019 (Репресија и депресија)

Нешто загатнавме за симболизмот на Новиот почеток и во нашата мината колумна, драг читателу. Го нагласивме бројот осум во Библијата како отворање на новиот круг на создавањето, откако Господ одморил седмиот по шесте напорни...

Две илјади и деветнаесетта: конечно НАТО, за ЕУ ќе почекаме

Поголемото влијание на десните популисти во Европскиот парламент, во Советот на ЕУ и Европскиот совет, како и во Европската комисија, ќе значи предизвик на повеќе европски политики - од миграција, преку спроведување ЕУ-правила од земјите -членки,...

Историја на иднината

Никако не можам да се ослободам од впечатокот дека и тоа е само уште една, однапред напишана ИСТОРИЈА НА СВЕТЛАТА ИДНИНА. Од впечатокот дека и во тоа, како и во сите револуции, има нешто...

Отворено писмо до лидерите на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ

По осамостојувањето, во Македонија се профилираа две водечки политички партии, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, кои, со создавањето омнибус-коалиции, го монополизираат политичкиот живот во државата. При создавањето на коалициите, и на едната и на другата партија,...

Меморија (Или, како таа им се ускратува на Македонците)

Знам. Ми велиш, драг читателу: дај оттргни се малку од таа болна тема со име Македонија и нејзината трагична судбина; дај плови малку во метафизички води, во чиста поезија - поет си? Одмори се....