3 C
Skopje
16.11.2018 - 9:02

Гилотината на референдумот

Гилотината, значи, е направа што не сече ни раце, ни нозе туку само глави, најдрагоценото нешто што го создал Господ. Да. Таа е генијално замислена, но има една тешка мана, имено, да ги сече...

За Европа ДА, за Македонија НЕ

Немате претстава колку е лесно да си (пре)пишувам сопствени колумни во оваа држава. Оваа, нова колумна е составена од две стари писма објавени во сотрениот ,,Дневник“, но, тука ги обновам по хронолошки ред (гр....

Зошто спортот е важен за девојчињата?

Силвија Митевска Многу истражувања реализирани на глобално ниво укажуваат дека над 70 проценти од децата се откажуваат од организирани спортови пред да наполнат тринаесет години. Овој податок е особено алармантен за девојчињата бидејќи стапката на...

ГМО-држава

Деновиве читам колку се опасни по здравјето и животот ГМО-храната, зеленчуци и овошје. Смртоносни. И на кутиите цигари пишува дека се смртоносни, ама оди кажи им го тоа на пушачите. Еден мој пријател од...

Внатре е надвор

Ова е доба на НИВЕЛАЦИЈА на основните спротивни етички вредности, целосно уништување на бинарните опозиции, кои Тери Иглтон ги сметаше за ознака на идеолошките тоталитаризми. Но иако изгледа како расчистување со закостенетите бинарни идеолошки...

Дојде живот кучешки!

На протестот „Марш за похуман однос кон бездомните животни“, „Анима мунди“ анимира околу илјада граѓани да излезат со своите миленици и да ѝ дадат поддршка на пораката за трајно и хумано решавање на проблемот...

Уште 27 дена, до евтаназијата…

Овој пат колумната ја почнувам со мој,,Брејкинг њуз“. Просто, станав зависник од Си-ен-ен и таа нивна (заради Трамп) сега редовна рубрика. Замислете, пет конгресмени од САД се запукаа од Вашингтон, за да го видат...

Сонцето и Македонија

Секој човек носи во себе и белег на распознавање меѓу луѓето и народите. Ние го носиме Сонцето Сонцето ме љуби дење. Ѕвездите ги љубам ноќе. Сонцето се врти во космосот, но и Земјата се врти...

Пусто турско и каурско

Уште од детството ме интересирало прашањето како и зошто Македонците биле петстотини години под турско владеење. И сигурно не сум единствениот од мојата и од други генерации што си поставувал такво прашање, барајќи одговор...

Оти сте изроди и Ироди

Оти сте изроди и Ироди, со светлосни години и родот се оддалечува од вас за да не ве памети и гледа, и ни во сонот во зла доба да не ве сретне вас. Оти...