23.7 C
Skopje
17.7.2019 - 11:00

Мачка во вреќа

Македонската академска сфера отсекогаш создавала клима за кетмани, за молчаливи, салонски, а неретко и за професори сончогледи. Во пресудни мигови, оваа лепеза станува највидлива. На пример, цели генерации правници беа учени за значењето на...

Ништењето на Водно – смрт за Скопје

Bо рамките на големите будалштини сега се реди гасоводот по Водно, проект во кој ќе се уништи речиси една третина од телото на планината. Да се постави гасоводот таму е слично како да се...

За бившите и за идните претседатели

По понижувачкото менување на името, наместо очекуван подем, Република Северна Македонија се покажува како однапред истрошена, уморна држава, која веќе нема национална енергија да исчекори од сопствената мрежа. Ниту власта покажува ист ентузијазам како...

Оти тие ќе дојдат да нѐ прашаат што ќе им кажеме ние

Науката со која се излегува по патот на саможртвата од подземје во надземје, од темница на светлина, онаа што ја знаевме ние, вашите предци и прапредци, и што мислевме дека сме ви ја предале...

Целосна власт, колку одговорност?

СДСМ со целосна власт во своите раце, со можен пад на поддршката, ќе се соочи со предизвик да ја прифати одговорноста и да ги загуби следните избори, или да не ја прифати одговорноста и...

Кога вонредноста станува редовност

Ценејќи ги аргументите за, легитимноста на Преспанскиот договор и амнестијата, како и успешноста на претседателските избори, и против, можен застој во реформите, се чини дека претежнуваат аргументите за вонредни парламентарни избори Деновиве кулминира јавната расправа...

Кога правниците ќе замолкнат

Судските процеси во врска со 27 април станаа флагрантен доказ за непостоење на правна држава, од моментот кога поради политички побуди и со противуставен закон за амнестија, од одговорност беа изземени „портирите на Злото“,...

Можно ли е враќање на македонизмот?

Нашата држава е прекрстена и тоа е факт. Македонија не беше воено поразена од Грција ама потпиша капитулантски договор со кој прифати да се брише сѐ што е македонско во државава. Барем официјално, тоа...

Уште 35 дена…

Денес е 27 август, 239-от ден од годината или уште 126 дена до крајот на 2018-та. Уште 35 дена до референдумот или до крајот на самопризнаената Република Македонија, на референдум во 1991 година. Оние...

Црквата, идентитетот и јазикот

Што бараа Македонците од Српската црква по Втората светска војна? Тоа беа прашањата за името на црквата, за јазикот во црквата и за нејзиниот раководен национален состав Нешто како повод и како увод. Спроти овој...