8 C
Skopje
20.11.2018 - 21:11

Република Македонија жртва на грчката опсесија

Септември годинава ќе биде референдумскиот месец за судбината на името и воопшто на Република Македонија. Во тек е невидена кампања, која треба да го оправда потегот на Владата да се промени името на државата...

Бабел

Единаесеттото поглавје на првата книга од Постанокот во Стариот завет говори за митот на Вавилонската кула. За напорот на луѓето да го достигнат божјото и да си го овековечат името. И за казната на...

Покровители на Европа

Со малку недостатоци и со неколку прегласувања на неколку гласачки места, милом-силом, референдумската постапка успеа. Во мојата родна општина Центар (Идадија) некогаш прегласувавме трипати за градоначалник. Ќе се прегласа и на тие неколку гласачки...

Оксиморон(и)

Деновиве модерен збор во македонскиот политички ,,вокабулар“ е ,,оксиморон“. Зборот е од старогрчкиот јазик: оксис - остроумен, морос - глупав. Сте слушнале некоја ,,дама“ кога некому, на селски дијалект ќе му отсече: ,,морону еден!“...

Заев. Република муртинска Македонија

Знам дека по сè ова, драг читателу, ти ме прашуваш, зошто мојот предлог да не гласи: Александар Македонски. Република Македонија Пела. Па зарем не сфати. Повторувам: затоа што човекот од Муртино го надмина со...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (1)

Записи во несоница Не сум психијатар, психоаналитичар, иако моите интересирања за психоанализата се поодамнешни. Пред сѐ за онаа на Фројд и на Јунг, кој ми е, рака на срце, многу поблизок од виенскиот бард на...

Македонскиот парадокс (Референдум што нѐ прави малоумни)

Парадокс до парадокс. Македонски, драг читателу, раситнет на илјада парчиња, како што е раситнета во роеви муви и други гадинки ламјата што ја убива Убавиот Светец на коњ. Онтолошки, идентитетски, историски, морален, етички, естетски,...

Игрите околу претседателот Иванов

Во сегашната политичка ситуација во Македонија мошне интересна за објективно новинарско набљудување е позицијата на претседателот на државата Ѓорѓе Иванов, иако тој не е популарен и омилен во поголем дел од медиумите. Осамен на...

Вие сте антиевропа (1)

(Отворено до Јоханес Хан и Фредерика Могерини) „Каков прекрасен ден. Човек не знае дали да пие чај или да се самоубие“. Така го почнува, почитувани Јоханес Хан и Фредерика Могерини, Антон Павлович Чехов својот расказ...

Вие сте антиевропа (2)

Беше мошне долга и мошне непријатна сета оваа дигресија за темната канибалистичка европска страст (на моќните Англија, Франција, Германија, Холандија во амалгамски сојуз со САД) за идентитетска ликвидација и акултурација на послабите и сиромашните....