Неуспешна е консултацијата со граѓаните!

Без полнење на кутиите, очекувањата на власта за успех потфрлија за 100 до 150 илјади гласачи. И најдобар знак за неуспехот е видливото нерасположение во СДСМ и власта На 30 септември се одржа неуспешна консултација...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (1)

Записи во несоница Не сум психијатар, психоаналитичар, иако моите интересирања за психоанализата се поодамнешни. Пред сѐ за онаа на Фројд и на Јунг, кој ми е, рака на срце, многу поблизок од виенскиот бард на...

Задолжителната Лисабонска декларација и незадолжителниот референдум

Во јуни 1992 година на самитот на тогашната Европска заедница како услов за признавањето на Република Македонија беше поставено името на државата да не го содржи зборот „Македонија“. За потсетување, во тоа време Македонија...

Земјата од претходниот ден (ден потоа)

Колумната ја пишувам во муграта на денот (денот на референдумот). Можеби по утрото се познава денот, но не и крајот на денот. Дури и вечер да е јасник на небото и да се гледа Млечниот...

Покровители на Европа

Со малку недостатоци и со неколку прегласувања на неколку гласачки места, милом-силом, референдумската постапка успеа. Во мојата родна општина Центар (Идадија) некогаш прегласувавме трипати за градоначалник. Ќе се прегласа и на тие неколку гласачки...

Референдумот како реалити шоу

Референдумот остави таков пустош што ќе имаме полни раце работа да ги доведеме нештата во ред. Комунистичката кампања (секому според потребите - бесплатно школство и здравство итн.) ќе пукне како меур од сапуница и...

Компромис или компромитација – зависи од преводот

Подолго време често го среќаваме зборот компромис. Компромис во бракот, компромис на работното место, компромис во политиката, компромис со децата. Кога на Гугл ќе го внесете терминот компромис во полето за пребарување ќе добиете...

Ако на кафкијансково време, орвеловскава реалност му подметне дрога во пијачката

Кога немам во себе зборови што треба да протечат од изворот на љубовта за да се влеат во срцето на читателот, вообичаено влегувам во суштината на постоењето, со боси нозе застанувам на дното од...

Задолжителната Лисабонска декларација и незадолжителниот референдум

Колумна на Владимир Петковски Без да се навлегува во уставните и законските недоследности при потпишувањето и усвојувањето на документот од Преспа, како и при постапката за распишување на референдумот, преточувањето на неговата содржина во уставниот...

Со нас или против нас?

Ако нашите леви и десни, напредни и назадни, конзервативци и демократи, демохристијани и атеисти, не можат да се усогласат за фактите од минатото и за состојбите во сегашноста, прашање е како ќе се согласат...