22.6 C
Skopje
22.8.2019 - 0:50

Родители и деца

Претседателската кампања почнува денеска, на први април, но се чини ѓаволот одамна ја однел шегата. Поточно, од моментот кога јавноста се вознемири од еден кавал... И тоа не обичен кавал, туку во рацете на...

Вистината за македонскиот јазик

Повод: искажувањето на Красимир Каракачанов Далибор Станковиќ Красимир Каракачанов, бугарскиот министер за одбрана и претседател на ВМРО-БНД, изјави дека македонскиот јазик е бугарски дијалект. Меѓутоа, неговата теза е далеку од историската реалност. Особеностите на македонскиот јазик...

Колосални грчки грешки

Распадот на Југославија целосно ја промени геополитичката слика на Балканот. Отворени се процеси од фундаментален карактер кои сѐ уште не се завршени. Спротивно на основните „Хелсиншки принципи“, на пример, насилно се менуваа граници (Република...

Да бил Чехов напреден, ќе беше конзервативен

Меѓунационалните тензии во Македонија ослабнаа. Одлично е тоа. Не е важно дали си Албанец, Ром, Турчин, Македонец, Србин, важно е колку вредиш како човек. Но, наместо да се свртиме од националните кон „класните“ противречности...

Историска ревизија без визија

Рискантната промена на името не стана сигурна виза за влез во ЕУ, иако беше стопати ветувано и најавувано дека тоа е единствениот услов. Сега сите други аргументи се од сосема мала важност, обезвреднети, дури...

Меѓу ребра и меѓу редови

Да не ви ги измешав лончињата? Баш ми е гајле! Ви реков јас дека таму кај што царува Безумноста, веднаш ѝ се придружуваат Гротеската, Бурлеската и Перверзијата. Сега слободно земете ги тие измешани лончиња...

Травестија на едно постоење

Се зборува дека Дедо Мраз оваа година нема да ја посети Македонија. Наишол на затворени врати. Ќе ти отворам, му рекол пратеникот Муковски, ако ми доделиш тендер, јас отсега да ти ги санирам санките...

Во име на слободата, правдата и македонскиот суверенитет

Кај нас, среде окупираниов протекторат, правдата, законот и Уставот се суспендирани, воведена е диктатура од јужноамерикански тип и како што се ближи денот на неуставниот референдум, така ќе се засилуваат насилството и теророт врз...

Тито, Кинезите и ние Македонците

Настани, симболи, алузии Денес кога и државата и историчарите мијат раце од својата историја и од своето минато, вреди да се потсетиме на некои датуми и личности што оставиле забележителни траги меѓу македонскиот народ и...

Ја издрибла ли ЕУ и Грција?

Професијата политичар дозволува одредено претерување, но овој пат ептен дебело и неумесно ја претераа. Бидејќи не се случи ништо драматично ново и, пак за жал, ништо особено добро. Не, ова не се однесува за...