28.2 C
Skopje
25.6.2019 - 14:24

Со­о­чу­ва­ње со ан­ти­вак­ци­не­ри­те

До­бри­те ве­сти се де­ка по­стои ви­со­ка јав­на под­др­шка за важ­но­ста на вак­ци­ни­те, пре­поз­на­ва­ње на лич­ни­те при­до­би­вки од вак­ци­ни­те и важ­но­ста ро­ди­те­ли­те да ги вак­ци­ни­ра­ат де­ца­та Де­но­ви­ве, ко­га јав­но­ста е по­тре­се­на и жа­ли за смрт­ни слу­чаи...

Македонците како Хиперборејци (во Република Северен Заев)

Гледам малку те збунуваат и насловот и поднасловот на денешната наша колумна драг читателу. Нејсе. Обратно, првин од поднасловот, кој можеш да го толкуваш и како своевидна реплика на онаа вехементна куса реченица на...

(Нај)долгиот пат

Веќе долго доцниме на тој пат, а отчука почетокот за бришење на сеќавањето за изминатите патишта и долгови. Првите бришења (не случајно) се на списокот на културата, кој според првичните резултати од конкурсот за...

Редукција на Бога

Денес би бил прогласен за луд секој што би оспорувал дека „богат“ значи „оној што има пари“. Но и овој збор е сериозно оштетен од нашата етичка заборавност: во коренот на зборот „богат“ лежи...

Натоленд

Во петокот ми се јави швајцарски новинар за да побара изјава за тоа што ќе значи членството во НАТО за Македонија. Само што го изговори тоа, се сепна и веднаш се поправи - Северна...

Генетска условеност на личните карактеристики и предиспозиција за ментална болест

Отсекогаш постоела претпазливост кога се склучувале бракови, па се следела онаа народната „ниту куче не се зема од непознати родители, а камоли човек, земи партнер од семејство со познато педигре“. Значи, искуството им покажало...

СеверноцрпНАТО нЕУпотребливи

Ама па видовме дека јазикот ни е забетониран. Толку е добро бетониран што воопшто не може да се види. Затоа на сајтот на НАТО, наместо да стават „македонски јазик“, нашите „стратегиски партнери“ ни го...

Архитекти на економски чуда

Немам намера да пишувам за генијалните научници (Џејмс Ват, Никола Тесла, Томас Едисон, Михајло Пупин, Александар Бел и други), кои ги пронајдоа големите научнотехнички откритија од огромно значење за целото човештво. Значајно би било...

Амди Бајрам – лик на политичар на деценијата

Не знам кого го изненади изјавата на Амди Бајрам дека ќе се кандидира за претседател на државата. Некој може да се потсмева, но тој сигурно не ја знае политичката историја на претседателот на Сојузот...

Општество на директори

Работа во константен страв. Страв од што? Од личноста што треба да биде визионер и вистински лидер, а тоа значи да не се става себеси на прво место, туку најважни да ѝ бидат вработените...