Деновите на трутот

Први мај мина незабележано, во сендвич меѓу верски празник и избори. Во земја во која владее речиси религиско верување дека „НАТО ќе нѐ брани, а ЕУ ќе нѐ храни“, Денот на трудот не може...

Ја издрибла ли ЕУ и Грција?

Професијата политичар дозволува одредено претерување, но овој пат ептен дебело и неумесно ја претераа. Бидејќи не се случи ништо драматично ново и, пак за жал, ништо особено добро. Не, ова не се однесува за...

Коронавирусот – дискретниот шарм на тоталитарното искушение

Многумина ќе забележат дека коронавирусот ја наметна дилемата за тоа како да се постави балансот помеѓу слободата и безбедноста. Неоспорна е директната врска помеѓу епидемискиот страв и широко распространето јавно прифаќање на политиките што...

„Бисери“ на политичарите за економија

Коста Стоименовски Челните луѓе на македонската влада најавуваат подготвеност да држат лекции за економијата! А познато е дека лекции држат даскалите и професорите, додека политичарите треба да подготвуваат стратегии и политики за развој на државата...

Што правиме со Александар и сонцето од Вергина?

Сега кога се стивнати страстите, кога помина изнасилената кампања и се смени името на Република Македонија, се покажува колку некои одредби од спогодбата се неважни, беспредметни, дури комични. Јасно се гледа дека спомениците во...

Невидливите дождливи луѓе

Ме разбуди ѕвонењето на телефонот во глува доба. Скокнав како попарена, со она тешко чувство дека ќе чуеш лоша вест. За среќа, не стануваше збор за тоа. Но, за несреќа, го слушнав гласот на...

Повикај публика

Лош сон во зората: силно светнал ден, а уште неразбуден се превртуваш во нечии илузии. Алармот е исклучен. Мораш да се разбудиш самостојно (си велам како на народ), по сила на внатрешно претчувство за неодложно...

Прогресивна папазјанија (2)

Не е спорно дека во земјата има голема социјална нееднаквост и дека се потребни мерки за социјална правда. Дали првиот чекор за праведност е повеќе данок за тие што веќе плаќаат најмногу (во апсолутни...

Холокаустот и одрекувањето

Денеска се одбележува Меѓународниот ден на комеморација на жртвите на холокаустот, воведен со резолуција на ОН од 2005 година. Освен оваа 75-годишнина од ослободувањето на Аушвиц-Биркенау (од страна на Црвената армија), годинава следуваат и...

Добре дојдовте наши браќа, јужносрбијанци!

Пред околу дваесетина години, студентите од православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје беа во посета на црногорско-приморскиот митрополит Амфилохије во Цетинскиот манастир. Домаќините со задоволство ги пречекаа гостите од Македонија, според протоколот,...

That Time I Got Reincarnated as a Slime OAD Episode 5 at website https://animefreak.ws animefreak one piece

Watch My Hero Academia 3 (Dub) Episode 19 (https://animeheaven.pro/m/rKyQ/ep-19) at website https://animeheaven.pro hunter x hunter anime heaven