11.8 C
Skopje
16.10.2021 - 17:57

За еконационализмот во нашето општество

Зелената политика е во противречност со етнонационалистичката идеологија, бидејќи најголемиот дел зелени партии „туркаат“ универзални и општочовечки вредности. Приврзаниците на зелената политика никогаш не истакнуваат етнички или националистички барања, нивната платформа е надетничка и...

Надвор врне молк

Сакам молчаливи колумни. Седиш дома, а надвор врне молк. Предизборен молк. Закон за кој никогаш нема да стане јасно зошто постои. Има многу апсурдни закони. Римјаните знаеле дека колку помалку закони, толку повеќе квалитетно...

Ќе се одважи ли Бранко Црвенковски?

Дојде време да го браниме Бранко Црвенковски од неговите некогашни најгласни и најпламени приврзаници! Настанот што продолжува да ги бранува духовите во Македонија беше научниот собир на Македонската академија на науките и уметностите наречен...

Политичката коректност, тиранија со манири

Кога го слушав говорот на претседателот, ослободен и прочистен од зборовите Македонија и македонски, сфатив дека политичката коректност е неприродна перверзија на јазикот што го користиме во интелектуалниот дискурс. Политичката коректност сигурно нема да...

Време на избори, време на одговорност

Пораката до граѓаните е многу едноставна, драги граѓанки и граѓани на Македонија, ние никогаш нема да одговараме морално, а уште помалку кривично и, во отсуство на индивидуална одговорност, единствен начин да одговараме е колективно...

Сатирична алузија на Румен Радев

Ваквата сатирична алузија на бугарската политика кон Македонците и Македонија, сега персонифицирана во Румен Радев, е губитничка, зашто и Македонците имаат „сон“, а и меѓународните ентитети како Советот на Европа имаат „сон“ да се...

Го отпразнувавме 8 Септември: 30 години несамостојност

Не постои ништо пофантастично од реалноста Ф.М. Достоевски Знам, ќе речеш задоцнета е мојата реакција, драг читателу. Да. За тоа е виновен Тесла. Но и онака знаеш дека јас не сум дневничен колумнист. За тоа ги...

Франшиза на конфликтот

Можноста на недржавните актери да дејствуваат со капацитет што порано беше резервиран за државите и да имаат политички и безбедносен импакт е сериозен предизвик за безбедноста. Овој подем, кој стана евидентен уште во екот...

„Смарт“ град: за кого и од кого?

„Зборот пес не лае“ (Жерар Женет) Еве сум пак, драги мои. Со нов серијал, под наслов „Празни зборови“. Ќе ме интересираат оние зборови што некогаш имале значење, а денес веќе немаат ни значење ни пандан...

Хитлер и Гебелс наспроти џезот и апстрактното сликарство

Жешка политичка есен во знакот на изборни медиумски препукувања, кампањи, анализи, митинзи, анкети, камери, топ-теми, но и време тамам за мало „бегство - активен нихилизам“ во некоја друга тема, како земање здив пред деновите...