27.8 C
Skopje
17.9.2021 - 14:44

Министерот Филипче и судбината на оставката

Нема интрига, нема афера, нема скандал што ќе се посее, а што не ќе изникне и расцвета. Така е во Библијата, така било во...

Нема ЕУ за Македонија и Македонците

ЕУ за Македонците остана егзотичен остров, кој сега е многу подалеку отколку кога се почна да се плива за да се стигне до него....

Ресенчанецот Наум Туфекџиев најпознат атентатор во Бугарија

Туфекџиев бил еден од најбогатите луѓе во Софија. Тргувал со оружје, експлозиви и муниција. Зборувал неколку јазици.Тргувал со секого - со власт и со...

Власта испра дел од срамот

Актуелната власт со посебна свечена програма го одбележа 8 Септември, денот кога преку референдум Република Македонија се огласи како независна, самостојна и суверена држава...

Кандидати – чисти, чесни, валкани

Заврши првата етапа од трката за градоначалници на општините во Република Северна Македонија, поранешна Република Македонија. Иако се викаат градоначалници, нивна обврска е да...

Болеста на брат ми и сонот на мајка ми

Настани, симболи, алузии Славниот руски писател Лав Толстој својот прочуен роман „Ана Каренина“ го почнува со реченицата: „Сите среќни семејства личат едно на друго, секое...

Валканото лице на политиката

Еднаш имам напишано дека Македонија е добра земја, ама лоша држава. И жилава и отпорна на балканските воени и политички бури. Била во состав...

Тажаленките и тужибабите на ВМРО-ДПМНЕ

Секако дека текстот, кој, ако имате волја и време, ќе го читате докрај, може да има и друг наслов. На пример да гласи императивно:...

Легенди за кучето и човекот

Шетајќи во првите квечерини, откако барем за малку ќе попушти скопската врелина, секој минувач низ Капиштец ќе забележи масовно движење на луѓе со кучиња....

Кој се плаши од МАНУ и од Резолуцијата

Резолуцијата е дел од заедничкиот меморандум на МАНУ, МПЦ-ОА и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Ако се гледа стриктно, ниту една од овие институции...