24.8 C
Skopje
27.7.2021 - 9:29

Загадочна историја на најпознатиот скопски манастир

На просторот под скопската Саат-кула сè уште постојат остатоци од ѕид, чии археолошки анализи покажуваат дека најверојатно станува збор за делови од многу стара...

Човекот што ја спаси резбата од црквата „Св. Спас“

За време на Втората светска војна и окупацијата, тој бил речиси единствениот чувар на овој споменик на културата. Времињата биле воени и опасни. Окупаторот...

Солидарко е роден точно во 5.17 часот, на 26 јули 1964 година, на Денот...

Верувале или не, тој е роден на 26 јули точно во 5.17 минути, 1964 година! Значи, една година по скопскиот земјотрес. Зачудува коинциденцијата дека...

Лето во Скопје – базени, плажи, игранки

Знаете ли каква интересна анегдота постои за маџирмаалци? Секое дете што ќе се роди, најпрвин го капат во Вардар. Тие се деца на реката,...

Вистинити приказни од скопскиот земјотрес во 1963-та

Познато е дека животните имаат некое посебно сетило за да предвидат земјотрес или поплави. Една таква необична приказна со животните е поврзана и со...

Запознајте го Скопје преку ретките зачувани артефакти

За тоа колку е непредвидлив животот зборува уште еден скопски куриозитет: дебармаалецот Божидар Таневски, еден од најдобрите мајстори на прецизна механика во Скопје, во...

Од занает никој не се збогатил, ама и не умрел од глад

Деновиве се актуелни субвенциите за занаетчиите во Старата скопска чаршија, за да им се помогне во нивното опстојување и за зачувување на големата традиција...

Првите животни во зоолошката градина ги донеле скопските ловџии

Тоа што скопските ловџии својот лов ѝ го подарувале на зоолошката градина што се формирала, не е случајно. На поинаков начин и не можело...

Професорката Басотова – жива историја на старо Скопје

Нејзиниот живот во себе крие возбудлива приказна за едно скопско детство и воопшто за животот во старо Скопје. Интересен е податокот дека семејната и...

Пиколомини и чумата во Скопје

Љубителите на уметничките приказни велат дека, ако Пиколомини му се одмаздил на Скопје поради Виена, и Скопје му се одмаздило на Пиколомини: генералот бил...