25.8 C
Skopje
22.6.2021 - 13:18

Како две Англичанки го виделе Скопје во 1863 година

Скопски легенди Мис Аделин Паулина Ирби и мис Џорџина Мјур Макензи се познати хуманитарки, патописки и интелектуалки, кои неколкупати пропатувале низ Балканот кон средината и...

Необични скопски слики

Некои слики не мора да бидат од далечната историја за да ни бидат драги и привлечни. Но денес сме ги заборавиле и ретко ни...

Кога градот и поетот одат рака под рака

Данило Коцевски, писател, книжевен критичар, неуморен хроничар на скопските приказни Данило Коцевски, писателот што неуморно на скопјани им ги раскажуваше легендите за нивниот град, осамениот...

Кога е основан Заводот за јавно здравје во Скопје?

Скопје во тој период е во многу тешка ситуација, како и многу градови во Европа и на Балканот. Владеат маларијата и тропските болести, а...

Кои биле славните скопски чешми?

Во Скопје навистина постоеле голем број чешми, а наведувањето на нивните имиња зборува за настаните, личностите и топонимијата на градот. Еве некои од нив:...

Ако го сакаш Скопје – дојди, ќе те чекам на кејот

Во тие рани тинејџерски години пред земјотресот, кејот беше нашето романтично место и гнездо на љубовта. Тука се разменуваа првите срамежливи погледи, првите нежни...

Загадочна историја на најпознатиот скопски манастир

На просторот под скопската Саат-кула сè уште постојат остатоци од ѕид, чии археолошки анализи покажуваат дека најверојатно станува збор за делови од многу стара...

Човекот што ја спаси резбата од црквата „Св. Спас“

За време на Втората светска војна и окупацијата, тој бил речиси единствениот чувар на овој споменик на културата. Времињата биле воени и опасни. Окупаторот...

Солидарко е роден точно во 5.17 часот, на 26 јули 1964 година, на Денот...

Верувале или не, тој е роден на 26 јули точно во 5.17 минути, 1964 година! Значи, една година по скопскиот земјотрес. Зачудува коинциденцијата дека...

Лето во Скопје – базени, плажи, игранки

Знаете ли каква интересна анегдота постои за маџирмаалци? Секое дете што ќе се роди, најпрвин го капат во Вардар. Тие се деца на реката,...