Жена-пилот пречекана во Скопје

„Мис Џонсон очигледно беше изненадена и возбудена од толку искрени изрази на симпатија од страна на скопјаните. На сите поздрави, таа одговараше со ,мерси`“....

Фудбалски куриозитети што не се забораваат

Дали сте знаеле дека познатиот сликар Никола Мартиновски покажувал многу таленти, меѓу кои и за спортот? Бил голман, и тоа во еден од најпознатите...

Првиот незаборавен лет – Лондон, Скопје, Индија

Дента кога полетал авионот 1912 година (27 ноември), се собрале многу скопјани на месноста Јурија, а се одржала и пригодна свеченост. Утредента, Агафонов приредил...

Непознато Скопје – Клиничкиот центар бил полјана за спортски игри

Скопски легенди Многу специфики и интересни детали од старо Скопје денес се заборавени. Она што некогаш било сензација, забава, традиција, популарно собиралиште, денес е останато...

Тајната на фотографијата од скопскиот кеј

Скопски легенди Постои една фотографија направена на скопскиот кеј пред земјотресот, која на извонреден начин го слика тогашно старо Скопје. Ми ја подари еден пријател,...

Легендите – возбудливи приказни за градот

Легендите се возбудливи приказни што ги чуваат историјата и традицијата на градот, а Скопје изобилува со такви легенди. Понекогаш тие асоцираат на современите состојби...

Љубов и мода – одлики на скопскиот шарм

Малку е познато дека најубавите скопски палати се поврзани со љубовта, бидејќи тие биле изградени како подарок за саканите сопруги. Токму затоа, тие скопски...

Како две Англичанки го виделе Скопје во 1863 година

Скопски легенди Мис Аделин Паулина Ирби и мис Џорџина Мјур Макензи се познати хуманитарки, патописки и интелектуалки, кои неколкупати пропатувале низ Балканот кон средината и...

Необични скопски слики

Некои слики не мора да бидат од далечната историја за да ни бидат драги и привлечни. Но денес сме ги заборавиле и ретко ни...

Кога градот и поетот одат рака под рака

Данило Коцевски, писател, книжевен критичар, неуморен хроничар на скопските приказни Данило Коцевски, писателот што неуморно на скопјани им ги раскажуваше легендите за нивниот град, осамениот...