Поштенските кочии од времето на Наполеон

Тие поштенски кочии станале многу популарни под името мал-пост (француски malle-post), односно кочии за пренос на спакувани пратки. Најпрвин тие функционирале на две тркала...

Што се увезувало, а што се извезувало од Скопје во минатите векови

Уште од античкиот период Скопје е крстосница на патишта, а таквата негова местоположба била особено погоднa за развитокот на трговијата. И во рановизантискиот период,...

Нудисти на плажата во Ѓорче Петров

Претседателка на скопското друштво на нудистите била познатата дама, секогаш активна и инвентивна, госпоѓа Шана Виќентиевиќ. Дивите плажи на Вардар биле идеално место за...

Фудбалот во Скопје започнал со партал-топка

Маџирмаалците Томе Христовски и Ерџан Билал, поранешен фудбалер на Слога, своевремено ми ги евоцираа своите спомени за годините од своето детство. „Најпрвин игравме со...

Црквата „Св. Константин и Елена“

Тајната на духовното зрачење се крие и во тоа што таа се наоѓаше во центарот на градот, и претставуваше, во онаа убава смисла на...

Најславниот светски археолог бил во Скопје и трагал по Јустинијана Прима

Скопски легенди Деновиве е актуелна плочата испишана на латински јазик пронајдена во „Чифте-амамот“. Тоа повторно нѐ враќа во времето кога еден од најславните светски археолози...

Љубовните доживувања на еден боем

Раде залудно се обидувал да биде примерен сопруг. Продолжил да ги посетува кафеаните, театрите, приемите, баловите, додека Даринка го чекала дома. На крајот, тој кренал...

На местото на атентатот се наоѓала семејната куќа на Глигорови

За жал, хотелот „Бристол“ подолг временски период веќе не е во функција и е затворен. На старите фотографии од хотелот, оние од пред војната,...

Нобеловецот Томас Ман имал жива кореспонденција со Скопје

Приказната се одвива како на филмска лента. Аница Савиќ-Ребац, професорка по класични јазици на Филозофскиот факултет во Скопје, една од најголемите интелектуалки на своето...