Ромски танц пред кафеаната „Кермес“

Постојат места во Скопје познати по богатата ромска традиција, а кои денес се заборавени. Навраќањето кон тие заборавени места и обичаи ги оживува спомените...

Мистеријата на катедралната црква „Св. Богородица Троерачица“ во Скопје

Црквата е изградена кон крајот на 11 и во текот на 12 век, и имала исклучително значајна улога во градот. Таа подоцна, пред доаѓањето...

Ристиќевата палата – првиот лифт и последното корзо

Кога скопјани го запрашале: „Господине Ристиќ, зошто градите вакво чудо, толкава палата среде Скопје?“, тој мирно и духовито одговорил: „Градам споменик за себе“. И...

Најславниот светски археолог бил во Скопје и трагал по Јустинијана Прима

Скопски легенди Деновиве е актуелна плочата испишана на латински јазик пронајдена во „Чифте-амамот“. Тоа повторно нѐ враќа во времето кога еден од најславните светски археолози...

Жена-пилот пречекана во Скопје

„Мис Џонсон очигледно беше изненадена и возбудена од толку искрени изрази на симпатија од страна на скопјаните. На сите поздрави, таа одговараше со ,мерси`“....

Фудбалски куриозитети што не се забораваат

Дали сте знаеле дека познатиот сликар Никола Мартиновски покажувал многу таленти, меѓу кои и за спортот? Бил голман, и тоа во еден од најпознатите...

Првиот незаборавен лет – Лондон, Скопје, Индија

Дента кога полетал авионот 1912 година (27 ноември), се собрале многу скопјани на месноста Јурија, а се одржала и пригодна свеченост. Утредента, Агафонов приредил...

Непознато Скопје – Клиничкиот центар бил полјана за спортски игри

Скопски легенди Многу специфики и интересни детали од старо Скопје денес се заборавени. Она што некогаш било сензација, забава, традиција, популарно собиралиште, денес е останато...

Тајната на фотографијата од скопскиот кеј

Скопски легенди Постои една фотографија направена на скопскиот кеј пред земјотресот, која на извонреден начин го слика тогашно старо Скопје. Ми ја подари еден пријател,...

Легендите – возбудливи приказни за градот

Легендите се возбудливи приказни што ги чуваат историјата и традицијата на градот, а Скопје изобилува со такви легенди. Понекогаш тие асоцираат на современите состојби...

Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime OAD (Dub) Episode 5 at website https://animefreak.ws animefreaks website

Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Episode 24.9 – Digression: Hinata Sakaguchi Episode Full at GoGoAnime sword art online gogoanime