21.1 C
Skopje
25.8.2019 - 10:02

Ем испрскани на дождот, ем тешко да го докажат тоа

Во овие врнежливи денови често се случува некој од оние што пешачат на дождот да биде испрскан или, пак, целосно облеан со дождовница од...

Над 600 граѓани и компании трчаа за лица со Даунов синдром

Над 600 хумани граѓани и тимови од компании денеска заедно со дечињата со Даунов синдром и нивните семејства се приклучија кон хуманитарна трка „Run...

Колку сме подготвени да станеме паметен град

Паметен град или „смарт сити“ е концепт на функционирање на еден град или урбано подрачје, што се карактеризира со користење напредни дигитални технологии за...

Се однесуваат ли таксистите според кодекс

За време на вршењето на превозот, такси-возачот мора да биде уреден, чист, потстрижен, избричен или со негувана брада и мустаќи, со чиста облека. Да...

Пожари се гасат и со возило старо половина век

Просечната старост на противпожарните возила е 29 години, а најстарото како што го нарекуваат возило за хемиско гасење е старо цели 49 години, или...

Ново градско лице кај новата железничка станица

Планот опфаќа површина од 8,51 хектари во градската четврт нова железничка станица. Се предвидува изградба на нови станбени и деловни објекти, зелени површини и...

Граѓаните во слалом по скопските улици

Многупати досега и на голем број локации во градов се случувало да се започнат некакви градежни зафати на сообраќајници или тротоари и да траат...

Разногласие околу причинителите за загадувањето

Сите истражувања што постојат и што се спроведени од нашите институции поврзани со загадувањето на воздухот, укажуваат дека како загадувачи се јавуваат транспортот, индустријата,...

Три години Хитлер ги ужасува минувачите низ Старата чаршија

Интересот на јавноста, а веројатно и на надлежните институции, за случајот „Хитлер на сувенири во Скопје“, отвори низа прашања од тоа, кој ги направил...

Иновациите против загадувањето – кој ќе победи

На иновативни решенија, односно производи што би помогнале во намалувањето на загадувањето на воздухот, повеќе од една година работат пет фирми на кои Фондот...