11 C
Skopje
15.11.2018 - 12:06

Кичевските матуранти со оро и песна во центарот на градот ја одбележаа матурата

Последниот ден од оваа учебна година, последна како средношколци, кичевските матуранти го завршија со оро и песна на градскиот плоштад. Тие во придружба на...

Кинеските производи ја истиснаа вранештичката керамика

Како што поминуваат годините, така верниците ги менуваат навиките и кинеските евтини производи, кои се доминантни на нашиот пазар, целосно го истиснаа земјеното дуле,...

Изгореа ли и плановите за реконструкција на „Копанки“

Само во случај доколку ПСД „Пелистер“ ѝ го отстапи домот на општината, дали под концесија или во владение, тие ќе можат со пари од...

Дивата сеча ги пустоши шумите во Кичевско

Дивите сечачи наголемо „оперираат“ во околината на Кнежинскиот манастир во Кичево. Голем број пресечени дабови дрвја, е непријатната слика која може да се забалежи...

Селото Довезенце го одбележа празникот Спасовден

Жителите на кумановското село Довезенце и годинава го одбележаа големиот христијански празник Спасовден. Прославата традиционално и оваа година се одржа во пазувите на планината Еленац...

Концерт на распеани ансамбли во Гевгелија

Духот на едно време кое повеќе го нема, времето на старите чаршии, занаетите и серенадите под пенџери, синоќа преку песна го вратија учесниците на...

Дреново и Возарци ќе добијат лекар и медицинска сестра

Жителите од кавадаречките  Дреново и Возарци во досегашните празни амбуланти, во иднина два пати седмично ќе можат да се консултираат со лекар, а пет...

Во Куманово пуштена во употреба нова детска градинка “Детелинка”

Денеска во Куманово во зградата на поранешниот Пионерски дом кој се наоѓа во строгиот центар на градот беше пуштена во употреба нова детска градинка...

Само мал дел наследен имот во Полошко им припаѓа на жените

Истражување на тетовска невладина организација покажува дека само 13 отсто од испитаните триста жени во полошкиот регион имаат наследено имот, додека другите се откажале...

Не можат ни свеќи на покојните да им запалат од агресивните кучиња

Состојбата со кучињата-скитници во Кичево е толку загрижувачка, што за сите граѓани овие глутници претставуваат непремостлива пречка за нормална живеачка. Ги има насекаде каде...