Плевнелиев: Македонија има уникатна историска шанса

Постојат моменти кога судбината подава рака и таа треба да се прифати. Македонија е исправена точно пред таква ситуација. Таа има уникатна историска шанса,...

Заев: Да ги надминеме партиските и политичките предрасуди за иднината на државата

Очекувам да се изнајде храброст, да се надминат партиските и политичките предрасуди, спреги и да се внимава на иднината на државата, затоа што оваа...

Заев: Сега е време сите што се за НАТО и ЕУ да ги поддржат...

Сега е време сите што се за НАТО и ЕУ да ги поддржат измените и заедно, исклучиво заедно да ја однесеме Македонија напред, порача...

Бошњаковски: На 18 и 19 октомври во Брисел почнуваат пристапните преговори за членство во...

Република Македонија на 18 и 19 октомври во седиштето на Алијансата во Брисел официјално ги почнува пристапните разговори за членство во НАТО.  Како што информира на денешната...

Само за придавката „северна“ се потребни 288 корекции

ДО СОБРАНИЕТО ПРИСТИГНА ПРЕДЛОГОТ ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ Владата му даде на Собранието насоки за четири суштински измени на Уставот за спроведување на спогодбата со Грција. Првата уставна...

Предлогот за пристапување кон уставни измени на собраниска Комисија

Првата седница на Комисијата за уставни прашања на Собранието на Република Македонија ќе започне денеска напладне, додека пленарната седница е закажана за понеделник. Според членот...

Меркел до Заев: Сега е клучно да се преземат многу важни чекори

Договорот од Преспа нуди историска шанса за Македонија и за зајакнување на добрососедските односи, нагласува германската канцеларка Ангела Меркел во писмото до македонскиот премиер...

Брзи избори или брзи прсти во Собранието

По неуспешниот референдум, односно неисполнувањето на законскиот цензус и малиот одзив политичкиот фокус е насочен кон друго прашање, брзи избори или решение во Собранието....

Европа сугерира „балкански начин“ на решенија

Иако не постои прецизна дефиниција на поимот „балкански начин“, на неговото споменување вообичаено сите реагираат како на начин за постигнување на целта со заобиколување...

Уставните измени во три фази

Владата вчера на вонредна седница го разгледа Предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија, го утврди текстот и го достави до...