22.5 C
Skopje
18.9.2021 - 1:15

Со една буква против целата бугарска пропаганда

Во старословенски буквар од 1597 година, меѓу другото, јасно е означена и буквата Ѕ. За лингвистите гласот Ѕ е една од основните посебности на...

Херојот од Дељадровци – бос и со голи раце во битка со огнот

Огнената стихија што деновиве беснее низ цела Македонија изнедри и искали голем број македонски знајни и незнајни јунаци, кои храбро и пожртвувано се впуштија...

Бугарската позиција не може веќе да се брани, но без меѓународен притисок таа нема...

Се чини дека бугарските политичари стануваат свесни дека признавањето на македонското малцинство од страна на Бугарија би можело да биде условено од страна на...

Постисторијата на Македонија во четири чекори

Во ексклузивна анализа за „Нова Македонија“, претседателот на МАНУ. Љупчо Коцарев, се осврнува на феноменот постисторија и објаснува колку малку треба за да застанеме...

Што се крие зад француското „не“

Мноштво различни сценарија и хипотези беа пласирани деновиве од високи и добро информирани извори околу вистинските причини за француското противење за доделување датум за...

Русија помогнала во задушувањето на Илинденското востание!?

Русија прва го информира султанот дека во Македонија се подготвува востание и дека тоа востание треба да биде спречено пред да почне. Само неколку...

Бипартизам од специфичен вид

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

Бугарска асимилација на македонска отворена сцена

Апликантите за бугарски пасош пред конзулатот во Битола и самите велат дека се свесни оти со таквиот чин вршат „предавство“ на државата, но не...

Никој нема право да бара од суверена нација да го преиспитува сопствениот национален наратив

Дали надворешните притисоци на Бугарија, во пакет со внатрешните (предизвикани од македонски интелектуалци), во форма на јавни изјави и вербални саботажи пласирани во медиумите...

Си ја зеде ли ЕУ бељата со Бугарија

Зошто протестите во Бугарија се исклучително битни за Унијата Во текот на последниве неколку недели, илјадници луѓе излегоа на улиците низ Бугарија. Нивните сонародници во...