„Ода на будалштината“

Ко­га твор­ци­те на Европ­ска­та Уни­ја го усво­и­ја прин­ци­пот на ве­то, ја имаа пред­вид рам­но­те­жа­та на мо­ќта ка­ко ме­ха­ни­зам за за­шти­та на по­ма­ли­те од по­го­ле­ми­те...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ разменија обвинувања околу случајот „Рекет“

Зоран Заев стои зад случајот „Рекет“ и затоа сега се обидува да ја дефокусира јавноста, велат од ВМРО-ДПМНЕ преку соопштение, додека СДСМ тврди дека...

Надоаѓа плимата од мрачни сценарија

Досегашните искуства, но и најновите пораки од самитот ЕУ - Западен Балкан, уште еднаш покажаа дека нашите соседи на добрососедството и на договорите за...

Господ прво себеси си направил брада…

Истакнувањето на обврските што Македонија „ги презеде“ кон соседите и нивното мултиплицирање и извртување од бугарска страна стануваат услови што би можеле да го...

Димитров: Претседавањето со Советот на ЕУ за нас беше суштествено во политичка смисла

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, на покана на бриселскиот тинк-тенк Вилфрид Мартенс Центар за Европски студии (официјален тинк тенк на Европската народна партија),...

Започна Самитот на ЕУ за Западен Балкан во Загреб

Започна Самитот на ЕУ за Западен Балкан Загреб 2020, кој оваа година се одржува со видеоконференција. Овој Самит ја потврдува определбата на ЕУ дека...

Заев: ЕУ е најголемиот партнер на земјава и Западен Балкан

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев денес преку видео-конференција учествуваше на Самитот на ПЕС (Партија на европски социјалисти), самит кој е еден вид претходница на...

Уставните судии нема да ја преиспитуваат одлуката за распуштање на Собранието

Уставните судии решија да не ја преиспитуваат уставнота и законитоста на одлуката за распуштањето на Собранието. На денешната седница, тие велат дека донеле заклучок оти...

Влада: Уставна е уредбата за прашањата поврзани со изборниот процес

Уставниот суд треба да ја отфрли иницијативата доставена за оценување на Уредбата за прашања поврзани со изборниот процес. Вакво мислење оформи Владата на денешната владина...

Димитров: Процесот е поважен од крајната дестинација

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, по покана на бриселскиот тинк-тенк EPC учествуваше на онлајн-брифинг на тема: „Северна Македонија се приближува кон ЕУ: напорниот...