Во колкава мера е опасен коронавирусот и откако ќе се прележи ковид-19?

Истражувањето, кое опфатило 50 илјади пациенти хоспитализирани поради ковид-19, покажало дека коронавирусот и на преживеаните им остава сериозни здравствени последици ОПСЕЖНА НАУЧНА СТУДИЈА НА „БРИТИШ...

Централизираните надлежности се формула за функционален кризен менаџмент

Практиката за прогласување ненадлежност на сите служби во ситуации кога брзо, ефикасно, координирано и по однапред утврдена процедура треба да се реагира е несоборлив...

Македонскиот производ (не) е продукт од Македонија?!

Користењето на придавката „македонски“, особено за означување на потеклото на производите, како проблем е неосновано запоставуван и иако е суштински, сѐ уште кај нас...

Верските заедници да покажат поактивна улога и одговорност

Иако верските заедници досега повикуваа на почитување на мерките, сепак надлежните институции овој пат очекуваат и нивно поактивно вклучување во заштитата на јавното здравје,...

Психозата на толпа станува сѐ повидлива

Сите постојано сме изложени на сѐ и сешто, па затоа хаосот е рационален, но главно е како да се преживее. Тоа е израз на...

Вакцинација – како десет години да станат неколку месеци

Светската агенција „Блумберг“ информира дека со актуелното темпо со кое се спроведува имунизацијата на населението, на Македонија би ѝ биле потребни околу десет години...

Милошоски: Аферата со пасошите може да го загрози безвизното патување во земјите на ЕУ

Настрана од внатрешните политички импликации, случајот „Мафија“ со издадени 215 македонски пасоши со лажен идентитет на меѓународни наркошверцери, на Македонија може да и создаде...

Што се случило со стотина илјади изводи од матичните книги

Неверојатно звучи информацијата дека, според извршената ревизија во 2019 година од Државниот завод за ревизија во Управата за водење на матичните книги, е констатиран...

Кај грнчарот грнето скршено

Сериозните неправилности утврдени од страна на ДЗР кај Уставниот суд може да бидат проблем во долгоочекуваните пристапни преговори на Македонија со Европската Унија (ЕУ),...

„Ре-медика“ го одбележа својот 16. роденден со крводарителска акција

Пожртвуваноста на секој здравствен работник е огромна во овие околности, кога секој од нив се заложува максимално исполнувајќи ги своите професионални задолженија. „Ре-медика“ како...