22.5 C
Skopje
18.9.2021 - 0:59

Ресенчанецот Наум Туфекџиев најпознат атентатор во Бугарија

Туфекџиев бил еден од најбогатите луѓе во Софија. Тргувал со оружје, експлозиви и муниција. Зборувал неколку јазици.Тргувал со секого - со власт и со...

Што претставува најголем ризик од зараза за учениците?

Додека предавам во училницата, во исто време ги вклучувам на Тимс и учениците што следат од дома. Јас си пуштам камера, го вртам лаптопот...

Европскиот автопат е со бугарски сообраќаец

И овој пат ситуацијата навидум не изгледа ништо поразлично од претходно, но ако се земат предвид долготрајната политичка криза во Бугарија и засилениот меѓународен притисок...

Седница на Советот за безбедност – ќе се разговара за бегалците од Авганистан

Во Кабинетот на претседателот утре напладне ќе се одржи 13-та седница на Советот за безбедност. Покрај членовите на Советот, на покана на претседателот Стево Пендаровски...

Европа посакува поголемо парче од колачот при глобалната распределба на моќта

Во новиот извештај за стратегиски предвидувања, Европската комисија идентификува четири главни глобални трендови што имаат влијание врз капацитетите на ЕУ и врз нејзината слобода...

Пописот низ минско поле

Несомнено, по 20 години немање попис, ова требаше да биде беспрекорно чиста операција, но со прекините на пописот, падот на системот, долгото попишување на...

Трагедија што не смее да остане неразјаснета

Во јавноста, како по некое непишано правило, се лансираат прашања, одговори, квазиистраги, фингирања, обвинувања и амнестирања. Во овој момент токму тоа е нешто што...

Симбол на заедништвото и непоколебливоста на македонскиот народ

Денес, имаме привилегија да имаме своја независна држава. Во исто време, имаме и голема одговорност - да вложуваме во неа за да биде достоен...

Македонија сè уште не е она за што сонуваа генерации Македонци

Општиот впечаток за тоа колку успешно државата ги воспоставила внатрешните механизми за функционалност е дека Македонија и по 30 години сѐ уште има мноштво...

Триесет години во чекор и во расчекор

Македонија на 8 септември одбележува значаен јубилеј, 30 години независност. Можеше ли да биде поинаку и подобро, кои се најголемите грешки, а кои се...