-0.2 C
Skopje
5.12.2021 - 6:02

Ново сонце на слободата за Македонците во Бугарија!

Или промена на Уставот и признавање на Mакедонците или надвор од Советот на Европа за Бугарија! За време на својот последен состанок посветен на човековите...

„Напиши нешто, барем со мали букви, не биди… тоа не личи на тебе“

Преспанскиот договор (ПД), склучен меѓу Атина и Скопје во 2018 година, иако замислен како конечно решение на „прашањето за името“, всушност означи целосно изумирање,...

Неверојатни совпаѓања на случувањата со хонгконшкиот грип во Македонија од 1968 година

Во архивата на весникот има текстови за хонгконшкиот грип што во земјава пристигнал есента и зимата 1969 година, бидејќи, за разлика од денес, кога...

Ако тешко им оди обединувањето на Албанците, има кој да ја заврши работата!?

Парадоксот е во тоа што истата таа албанска дијаспора, без оглед што впумпуваше огромни средства секаде каде што живеат Албанци во регионот, од многуте...

НАТО нападнат среде Македонија

Македонија како членка и сојузник на НАТО е дел од колективниот систем за одбрана и во сајбер-просторот. Во таа насока упадот или, како што...

Македонскиот јазик во книга од 1802 година

Првиот печатен македонски текст е дел од „Речникот од четири јазика“ на свештеникот и учител Даниил Москополец, објавен во 1802 година во Венеција. Гане...

Бугарскиот џандар за историски прашања – со свој камен по своја глава

Користејќи го своето членство во ЕУ, Бугарија се стави во улога на судија за историјата, определувајќи ја историската вистина за периодите од средниот век...

Џамбаски: Брисел ќе ја казни Бугарија поради македонското малцинство

Ангел Џамбаски, заменик претседател на ВМРО-БНД и европски пратеник, во текот на своето гостување на бугарската телевизија „СКАТ“ рече дека признавањето на македонското малцинство...

Дража Михајловиќ: Вие Македонците сте целосно онеправдани

Во 1940 година, во Целје, повторно се сретнав со Дража Михајловиќ. Една вечер седевме во клубот на касарната и разговаравме за општата состојба во...

Бугарија има рок од 30 дена да го признае македонското малцинство

Прашањето на македонското малцинство и 16-те пресуди на ЕСЧП што треба да ги спроведе Бугарија добија и точна временска одредница, односно до 11 декември...