И Заев и Мицкоски најавуваат формирање влада

По конститутивната седница на Собранието, изјави дадоа лидерите на СДСМ, Зоран Заев, и на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Во својата изјава лидерот на СДСМ, Заев, се...

Спомени за минатото – надежи за иднината

СУДБИНАТА НА ПРВИТЕ УЧИЛИШТА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ПОДВИС И ВО ЉУБОЈНО Пишува: Славе Николовски-Катин Првите училишта на македонски јазик во Македонија, во селата Подвис,...

Безбедноста на вода ненаучена лекција

ТРАГИЧНИОТ НАСТАН СО ДАВЕЊЕ ВО ПРЕСПАНСКО ЕЗЕРО КАКО ПОВОД Капачите што користат педалинки мора да носат и елеци за спасување. На плажите треба да функционира...

Кои се очекувањата на дел од пратениците

Пратениците што вчера првпат влегоа во Собранието и се дел од десеттиот парламентарен состав го свртеа вниманието на јавноста, особено на социјалните мрежи. Нивните...

СДСМ почнува сериозни разговори за формирање стабилно мнозинство

СДСМ почнува сериозни разговори за формирање стабилно мнозинство и влада што движи бргу напред по европскиот пат, патот на економијата и правдата, соопштија од...

Безбедносен сертификат според критериумите на НАТО за владините функционери

Претседателот Пендаровски препорачува формирање влада со почитување три критериуми Во контекст на предизвиците што ја очекуваат Македонија во преговорите за членство во ЕУ, претседателот Пендаровски...

Верификувани мандатите на пратениците

ПРВА СЕДНИЦА НА НОВИОТ СОБРАНИСКИ СОСТАВ За разлика од претходно, овој пат поради протоколите за превенција од ковид-19 не можеше да се забележи раздвиженост низ...

Чаршијата никогаш попразна и со најмал промет досега

Кичево Ни најстарите трговци не паметат толку слаб промет на кичевската чаршија како овој годинава. Ако претходните години вриеше од луѓе, оваа година сѐ е...

ЈПКД „Комуналец“ ќе стопанисува со водоводот во Ново Конско

Гевгелија Советот на Општина Гевгелија донесе одлука за преземање на водоводот од Mесната заедница на Ново Конско и негово отстапување на ЈПКД „Комуналец“. Советниците на...

Спортската сала со ново партерно уредување

Крушево Спортската сала во Крушево полека добива ново партерно уредување. Сега салата има и патека што води до карпата за искачување, а просторот се оспособува...