Филипче: Ако имате температура, кашлица и отежнато дишење јавете се кај матичниот лекар

Ако имате симптоми типични за коронавирус, како температура, треска, кашлица, отежнато дишење, јавете се кај вашиот матичен лекар. Матичните лекари, преку епидемиолошка анкета, ќе...

Ноам Чомски: Време е да се сознаат длабоките недостатоци на светот

Ноам Чомски, познат лингвист, филозоф и еден од најголемите мислители на денешницата, рече дека коронавирусот е многу сериозен, но дека треба да имаме предвид...

Ризикот од тромб е многу поголем кај заболените отколку кај вакцинираните

Опасноста од згрутчување на крвта кај заболените од ковид-19 е далеку поголема отколку кај вакцинираните против оваа болест, изјави во понеделникот водечкиот словенечки епидемиолог...

Дали младите луѓе излекувани од рак треба да примат вакцина против ковид?

Младите кои имаат над 18 години, а биле лекувани од рак како деца, треба да се вакцинираат против коронавирус, вели Драгана Јаниќ, раководител на...

Филипче: При влошување на состојбата пациентите да се упатат во болница

Министерот за здравство, Венко Филипче истакна дека лесната форма на болеста може да се лекува во домашни услови, тоа секако треба да биде под...

Филипче: Заборавањето на основните мерки за заштита може да биде фатално

Заборавив веќе не е оправдување. Заборавањето на основните мерки за заштита може да биде фатално. Не забораваш клучеви, телефон и пари? Не заборавај маска,...

Правилната употреба на заштитна маска е клучна во справувањето со ковид-19

Министерството за здравство ја нагласува важноста од правилната употреба на заштитна маска во борбата против ширење на коронавирусот, преку соопштение до јавноста. Во земјава задолжително...

Приказни од самоизолациjа

Потреба од релаксација Самоизолација! Колку застрашувачки да звучи овој збор, оваа состојба, не треба премногу да нѐ плаши. Секој умен и мудар човек треба да...

АХВ: Не постојат докази дека домашните миленичиња ја шират болеста

Прашањето што често го поставуваат сопствениците на домашни миленици, но и останатите граѓани е дали кучињата и мачките можат да бидат преносители на коронавирусот,...

Приказни од самоизолациjа

Да не се плаши човекот дека е жив Искрена да бидам, првите недела-две изолацијава ми дојде како одмор од работа во рудник. Такво чувство. Како...