18 C
Skopje
23.9.2018 - 5:03

Николовски: Ниту една влада предвреме не ја отворила темата за откупот на грозје

Пред десетина дена со повеќе од 500 лозари три часа разговаравме за сите проблеми. Впечатокот од нивна страна беше дека ниту една влада досега...

Македонија го враќа стариот правилник за увоз на брашно

ЦЕФТА-договорот е во сериозна криза, а идејата за економско поврзување на регионот е на стаклени нозе поради честите еднострани, провокативни одлуки на поединци од...

Достапен нов лек за лицата заболени од мултипла склероза

Нова надеж за лицата со мултипла склероза во Р. Македонија е пристапот до новиот иновативен, биолошки лек, Окревус (ocrelizumab) за лекување на активни форми...

Старбакс затвора 150 локали ширум светот

Познатиот синџир на кафетерии Старбакс затвора 150 локали ширум светот. Тоа е последица на објавата на лоши деловни резултати во првиот квартал оваа година, поради...

МФ: Седумдесет и два капитални проекта за подобри услови за живот во општините

Градинка, јавни објекти, водоводна мрежа, локални патишта се некои од капиталните инвестиции што се реализирани изминатата година, преку Проектот за подобрување на општински услуги...

Анѓушев: Со нови мерки извоз на текстилните фирми на светскиот пазар

Состојбите и проблемите  во текстилната и кожарската индустрија и мерките со кои може да се подобри бизнис климата, беа тема на разговорите на вицепремиерот...

Повисоки плати за да се подигне животниот стандард на граѓаните

Порастот на економијата ќе се придвижи со владината мерка за поддршка на пораст на фирмите во трудоинтензивните сектори заедно со мерката за зголемување на...

БЕГ останува и во наредната сезона да дистрибуира топлинска енергија во Скопје

Балкан енерџи груп (БЕГ) е во стабилна состојба. Нема промена во сопственичката структура. Останува и во наредната грејна сезона да ја дистрибуира топлинската енергија...

Словенечки искуства за поголемо искористување на средствата од ИПАРД

Македонија до 2020 година има на располагање вкупно 80 милиони евра за земјоделството, од кои 60 милиони европски пари и 20 милиони домашна поддршка Oпштините...

Субвенционирањето на минималецот води кон уравниловка

Многу работодавци признаваат дека главен проблем не им беше зголемувањето на минималната плата, туку притисокот за зголемување што тоа го направи кај другите плати,...