14 C
Skopje
21.9.2018 - 4:28

Трамп уверен дека САД и Кина нема да влезат во трговска војна

Американскиот претседател Доналд Трамп денеска изрази увереност дека Кина ќе ги отстрани трговските бариери и ќе биде постигнат договор меѓу двете земји, за да...

Штрајк на француските железничари

Француските железничари денеска одржуваат штрајк против реформите на операторот СНЦФ, додека француската Влада е одлучна и покрај штрајкот, да ги спроведе реформите до крај. Иако...

Ќе има ли повеќе пари за кредитирање на стопанството?

Со намалувањето на каматата на благајничките записи Народна банка им праќа сигнал на комерцијалните банки дека треба да се ориентираат кон финансирање на стопанството...

Македонија и Словенија имаат голем потенцијал за економска соработка

Бањскиот туризам во Словенија учествува со дури 40 отсто во вкупните приходи од туризам и нагласи дека словенечки компании се заинтересирани за инвестирање во...

Постигнат договор за откуп на пролетна зелка

Работни групи од производителите на пролетна зелка и откупувачите заедно ќе продолжат да работат околу нивелирањето на откупните цени и нема да се дозволуваат...

НБРМ: Потребни конкретни активности за финансиска писменост на населението

Во Република Македонија потребни се конкретни политики, проекти и поголем број едукативни активности за поголема финансиска едукација на возрасното население. Ова го покажуваат резултатите од...

Османи: По нов автопат од Скопје до Приштина за помалку од еден час

Со изградбата автопатот Скопје-Блаце, од Скопје до Приштина и обратно ќе се патува за помалку од еден час, изјави денеска вицепремиерот задолжен за европски...

ДЗС: Раст на увозот и извозот во јануари и февруари

Извозот и увозот на стоки во периодот јануари-февруари годинава бележат зголемување. Извозот е зголемен за 23,6 отсто, а увозот за 16,8 отсто во однос...

Словенија бара 5.000 сезонски работници од земјите во регионот

Словенечките туристички работници во пресрет на туристичката сезона имаат потреба од 5.000 работници од земјите од регионот. Вработување на странски готвачи, келнери и слични занимања...

Анѓушев: Универзален снабдувач може да биде секој лиценциран трговец на електрична енергија

ЕЛЕМ под надлежност на Владата, МЕПСО под Министерството за транспорт, а МЕР под Министерството за економија Универзален снабдувач со електрична енергија ќе се избере 90...