22.6 C
Skopje
22.8.2019 - 0:52

ССК: Новата економска платформа ќе ги поврзе бизнисите на Македонија и Кина

Поврзување на над 20.000 македонски компании со кинески инвеститори треба да овозможи новата економска платформа, проект што денеска, во рамки на Економскиот форум на...

Старбакс пристига во Србија

Најголемиот оператор на ресторани во централна Европа, АмРест Холдингс СЕ, најави дека планира да отвори Старбакс локали во Србија. Првиот се очекува во Белград...

Силна поддршка од Светската банка за одржливите фискални и економски политики

Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, придружуван од министерот за финансии, Драган Тевдовски, се сретна со извршниот директор на Светската банка, Кун Дејвидсе. На...

НБРМ во ноември ќе објави нови проекции за растот на економијата

Колкав ќе биде растот на економијата во тековната година во голема мера ќе зависи од случувањата во третиот и четвртиот квартал, како и од...

На летна работа во странство околу 5.000 македонски студенти

На работа во странство заминуваат само десет отсто од активните студенти во Македонија, додека во соседните земји тој процент се движи од 17 до 25 Студентите...

Фити: Оставрлив е економски раст од 3,2 отсто годинава

Остварлива е стапката на економскиот раст на земјава од 3,2 отсто за оваа година, иако ММФ и Светска банка деновиве излегоа со проекција дека...

Штрајк во „Ер Франс“ откажани една четвртина од летовите

Дел од летовите на француската авиокомпанија „Ер Франс“ денеска се откажани поради штрајк на пилотите и останатиот персонал. Штрајкувачите бараат шест отсто зголемување на платите,...

Невработените ќе учат како да започнат сопствен бизнис

Триесет невработени лица од Вардарскиот, Полошкиот, Југозападниот и Североисточниот плански регион од вчера почнаа да посетуваат обука за отпочнување бизнис, спроведена од страна на...

НБРМ ги претстави првите полимерни банкноти

Народната банка на Република Македонија(НБРМ) го претстави на јавноста првичниот сликовен приказ на првите полимерни банкноти на Република Македонија, коишто на 15 мај годинава...

Тевдовски: До 2016 година долгот беше галопирачки, ние го стабилизиравме

За разлика од периодот од 2008 до 2016 година кога јавниот долг беше брзорастечки, галопирачки, и се зголеми од 23 проценти од БДП на...